Iracká vláda pokračuje v bojovej operácii voči Islamskému štátu

NETKY.SK • 4 Marec 2015, 14:15 • 2 min
Iracká vláda pokračuje v bojovej operácii voči Islamskému štátu

KÁHIRA - Iracká armáda sa dnes pripravuje na ďalší postup počas tretieho dňa veľkej bojovej ofenzívy namierenej proti militantom z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v oblasti mesta Tikrít. Informácie priniesla agentúra DPA s odvolaním sa na iracké oficiálne miesta.

slovakia

left justify in out

Cieľom mohutnej ofenzívy je znova získať kontrolu nad rodným mestom bývalého irackého prezidenta Saddáma Husajna, ktoré ovládli povstalci IS. Na vládnej operácii sa zúčastňuje približne 30.000 vojakov, dobrovoľníkov a spriaznených kmeňových bojovníkov.
     

Iracká armáda postupuje severne smerom na Tikrít zo strany od mesta Sámarrá, pričom sa bude snažiť obsadiť mesto Dur, informovala štátna televízia s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa. V Dure sa zdržiava bývalý spojenec Saddáma Husajna a uznávaný veliteľ nacionalistických povstalcov.
     

Podľa správ polície jednotky pri svojom postupe na Tikrít prechádzajú cez rozľahlú púštnu oblasť a predpokladá sa, že z východu obsadia ropné pole Adžíl.
     

Tikrít, približne 130 kilometrov severne od Bagdadu, padol do rúk povstalcov Islamského štátu spolu s druhým najväčším irackým mestom Mosul a ďalšími územiami v srdci tejto sunnitskej oblasti vlani v lete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies