Iracká armáda začala ofenzívu proti IS v meste Tal Afar

NETKY.SK • 15 August 2017, 13:16 • 2 min
Iracká armáda začala ofenzívu proti IS v meste Tal Afar

BAGDAD - Vzdušnými útokmi začala iracká armáda ofenzívu proti jednej z posledných bášt džihádistickej skupiny Islamský štát (IS) na severe krajiny.

slovakia

left justify in out

Vojenské lietadlá spustili bombardovanie pozícií IS v meste Tal Afar západne od Mósulu, oznámil dnes hovorca irackého ministerstva obrany.

 

Terčom náletov sú obranné systémy IS v Tal Afare, po skončení leteckých útokov bude nasledovať pozemná ofenzíva, uviedol hovorca podľa správ televízií al-Arabíja al-Hadas a as-Sumaríja.

 

Z Tal Afaru bolo podľa správy počuť hlasné výbuchy. Mesto sa nachádza 70 kilometrov západne od bývalej bašty IS v Iraku, veľkomesta Mósul, ktoré iracké bezpečnostné sily za podpory spojencov úplne dobyli začiatkom júla po bojoch trvajúcich deväť mesiacov.

 

Irackí predstavitelia uvádzali, že práve Tal Afar bude ďalším cieľom v boji proti islamistickej militantnej skupine, ktorá v roku 2014 rýchlo ovládla veľké územia v Iraku a Sýrii.

 

Tal Afar, ktorý mal okolo 200.000 obyvateľov, kým padol do rúk IS, zažíval časté násilnosti medzi sunnitmi a šiitmi v období po Spojenými štátmi vedenom vojenskom zásahu v Iraku z roku 2003. Z tohto mesta podľa agentúry Reuters pochádzajú niektorí z najvyššie postavených veliteľov IS.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies