Iracká armáda vyslala posily na boj s Islamským štátom v Ramádí

NETKY.SK • 17 Máj 2015, 09:30 • 2 min
Iracká armáda vyslala posily na boj s Islamským štátom v Ramádí

BAGDAD - Iracká armáda vyslala posily do provinčnej metropoly Ramádí, ktorú v posledných týždňoch z veľkej časti ovládli militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Oznámila to v sobotu agentúra AP s odvolaním sa na hovorcu irackých ozbrojených síl.

 

Podľa vyjadrenia hovorcu sa situácia v Ramádí vyvíja "pozitívne" a extrémisti by mali byť z mesta čoskoro vytlačení. Iracké pozemné sily podporuje leteckými útokmi koalícia pod vedením USA.

Bojovníci IS po rozsiahlej ofenzíve vztýčili v piatok svoju čiernu zástavu nad vládnym komplexom v Ramádí. Okrem sídla provinčnej vlády získali kontrolu aj nad viacerými kľúčovými časťami mesta, ktoré leží len 110 kilometrov západne od irackej metropoly Bagdad.

 

Vládne sily stále kontrolujú vojenskú základňu na západe Ramádí. V prípade, že sa mesto dostane pod úplnú kontrolu IS, znamenalo by to vážny úder pre vládnu ofenzívu proti islamistom približne šesť týždňov po oslobodení Tikrítu.

 

O Ramádí, metropolu západoirackej, prevažne sunnitskej provincie Anbár, sa bojuje už od vlaňajška, extrémisti však zintenzívnili ofenzívu v apríli, keď prenikli hlboko do centra mesta. Postup IS prinútil k úteku tisíce civilistov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies