Iracká armáda spustila ofenzívu na znovudobytie Mósulu

NETKY.SK • 24 Marec 2016, 11:06 • 2 min
Iracká armáda spustila ofenzívu na znovudobytie Mósulu

BAGDAD - Iracká armáda spustila dnes dlho očakávanú ofenzívu, ktorej cieľom je dobytie mesta Mósul ležiaceho na severe krajiny a ovládaného militantmi z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie irackých ozbrojených síl.

slovakia

left justify in out

Iracké sily dnes dobyli viacero dedín v okolí mesta Machmúr, ležiaceho približne 80 kilometrov juhovýchodne od Mósulu, uviedol hovorca irackej armády Jahíja Rasúl. Dodal, že vzdušnú podporu postupujúcej irackej armáde zabezpečuje koalícia vedená Spojenými štátmi. Ako dlho bude táto operácia trvať, hovorca neuviedol.


Mesto Mósul, ktoré leží približne 360 kilometrov severozápadne od irackej metropoly Bagdad, padlo do rúk tzv. Islamského štátu v júni 2014. Ide zároveň o najväčšie mesto, ktoré táto džihádistická organizácia dobyla a včlenila do svojho samozvaného kalifátu v Iraku a Sýrii.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona