Iracká armáda sa pripravuje na dobytie mósulského Starého mesta, poslednú baštu IS v krajine

NETKY.SK • 21 Jún 2017, 16:32 • 2 min
Iracká armáda sa pripravuje na dobytie mósulského Starého mesta, poslednú baštu IS v krajine

BAGDAD - Iracké jednotky postúpili dnes na vzdialenosť približne pol kilometra od historického centra Mósulu a prinútili džihádistov z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) k ďalšiemu ústupu v meste, ktoré je ich poslednou baštou v Iraku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Počas bojov o centrum Mósulu vykonalo iracké letectvo dva vzdušné útoky, pri ktorých zahynuli traja militanti a bolo zničené jedno vozidlo. Iracké pozemné sily neďaleko mósulskej Veľkej mešity zlikvidovali sklad zbraní a zabili desiatich džihádistov. Práve v tejto mešite vyhlásil líder Islamského štátu Ibrahím abú Bakr al-Baghdádí v roku 2014 samozvaný kalifát.

 

"Iracké sily v mósulskom Starom meste postupujú. Nadchádzajúce hodiny prinesú dobré správy o víťazstve," uviedol pre irackú štátnu televíziu armádny hovorca generál Jahjá Rasúl, pričom dodal, že boli zničené veliteľské stanovištia IS a militanti sa momentálne nachádzajú v obkľúčení v centre mesta. Podľa Rasúla boje v súčasnosti prebiehajú už len v oblasti predstavujúcej približne jedno percento rozlohy mesta.

 

Bitka o Mósul, de facto hlavné mesto IS v Iraku, prebieha medzi irackými jednotkami a džihádistami už od vlaňajšieho októbra a momentálne sa stáva čoraz krvavejšou.

 

Predpokladá sa, že v mósulskom Starom meste sa nachádza zhruba 150.000 civilistov, ktorých militanti používajú ako ľudské štíty, uviedla nedávno OSN s tým, že ich podmienky sú "zúfalé", najmä čo sa týka potravín a pitnej vody.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona