Iracká armáda potvrdila vytlačenie islamistov z mesta Alám neďaleko Tikrítu

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 15:24 • 2 min
Iracká armáda potvrdila vytlačenie islamistov z mesta Alám neďaleko Tikrítu

BAGDAD - Iracké vládne sily a šiitské milície dobyli dnes celé strategicky významné mesto Alám, z ktorého definitívne vytlačili militantov z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Alám bol poslednou prekážkou, ktorá bránila irackej armáde podporovanej šiitskými milíciami a spriatelenými sunnitskými bojovníkmi v postupe na kľúčovú provinčnú metropolu Tikrít, domovské mesto bývalého irackého diktátora Saddáma Husajna, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na informácie starostu mesta Alám.

 

"Momentálne s vami hovorím z mesta Alám a oficiálne oznamujem, že mesto je pod absolútnou kontrolou bezpečnostných zložiek, šiitských milícií ľudovej mobilizácie a miestnych kmeňových bojovníkov," uviedol v telefonickom rozhovore.

 

"Z tohto víťazstva máme veľkú radosť a chceme, aby sa Alám stal odrazovým bodom pre oslobodenie Tikrítu," dodal.

 

Iracké bezpečnostné sily začali pred týždňom doposiaľ najväčšiu ofenzívu voči IS. Jej hlavným cieľom je dobytie Tikrítu, ktorý padol do rúk sunnitských islamistov vlani v júni, keď IS obsadil rozsiahle oblasti v severnom Iraku.

Opätovné získanie Tikrítu by irackým vládnym silám umožnilo postupovať ďalej na sever a pokúsiť sa o útok na Mósul - druhé najväčšie mesto krajiny, ktoré taktiež ovláda IS.

 

Dobytie Tikrítu však zrejme nebude ľahké: Islamský štát do mesta sťahuje posily z iných častí svojho samozvaného kalifátu, ktorý vyhlásil na ním kontrolovaných územiach Iraku a Sýrie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona