Iracká armáda po vyše mesiaci bojov dobyla mesto Fallúdža

NETKY.SK • 26 Jún 2016, 14:41 • 2 min
Iracká armáda po vyše mesiaci bojov dobyla mesto Fallúdža

BAGDAD - Veliteľ irackých vládnych síl vyhlásil dnes mesto Fallúdža za "úplne oslobodené" od jednotiek džihádistickej organizácie Islamský štát (IS/Dáiš).

slovakia

left justify in out

Oslobodzovacia operácia sa začala koncom mája, pričom iracké vládne sily podporovala aj koalícia vedená Spojenými štátmi americkými a prevažne šiitské polovojenské jednotky.

 

Iracké jednotky dnes vstúpili do Fallúdže zo severozápadu, cez predmestie al-Džulán, ktoré bolo poslednou baštou islamistov na území mesta. Generálplukovník Abdal Waháb as-Saadí pre AP vyhlásil, že "boje o Fallúdžu sa skončili". AP informovala, že viacero vojakov oslavovalo dobytie mesta paľbou do vzduchu, spevom a mávaním irackými vlajkami.

 

Mesto Fallúdža sa nachádza 65 kilometrov západne od Bagdadu a bolo prvým, ktoré v januári 2014 padlo do rúk islamistov.

 

Fallúdža bola dejiskom urputných bojov aj v roku 2004, keď proti islamistom z teroristickej siete al-Káida stáli americkí vojaci. Tí mesto aj dobyli, ale prišli o viac ako sto vojakov a ďalších vyše tisíc utrpelo zranenia.

 

Jednotky IS naďalej kontrolujú pomerne rozsiahle časti na severe a západe Iraku vrátane jeho druhého najvýznamnejšieho mesta - Mósulu. IS ovláda aj časť Sýrie. Dobyté územia vyhlásil IS za svoj kalifát.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies