Iracká armáda platila 50-tisíc neexistujúcich vojakov

NETKY.SK • 1 December 2014, 16:01 • 2 min
Iracká armáda platila 50-tisíc neexistujúcich vojakov

BAGDAD - Vyšetrovanie korupcie v irackej armáde odhalilo, že na výplatných listinách bolo až 50 000 falošných mien.

slovakia

left justify in out

Takzvaní "duchovia" buď neexistujú, alebo v armáde nepracujú, napriek tomu im však platy pravidelne chodili. Odhalenia zverejnila kancelária irackého premiéra Hajdara al-Abádího. "Posledné týždne premiér pracoval na odhalení duchov v armáde a snažil sa prísť veci na koreň," povedal premiérov hovorca. Predpokladá sa, že platy čerpali najmä skorumpovaní dôstojníci. Nemenovaný zdroj pre agentúru AFP uviedol, že 50 000 mien zahŕňalo aj vojakov, ktorí dezertovali alebo zahynuli pri nedávnych bojoch.

 

Rozsiahla korupcia v irackej armáde sa považuje aj za jeden z dôvodov, prečo nie je schopná poraziť militantov z Islamského štátu. Nízka morálka prispela k tomu, že mnohí vojaci jednoducho pred militantmi ušli a nechali za sebou aj drahé zbrane a techniku zo Spojených štátov. Američania pritom investovali do irackej armády v posledných rokoch miliardy dolárov s cieľom postaviť ju na nohy. Bezpečnostné sily napriek tomu letná ofenzíva Islamského štátu prekvapila a prišli o rozsiahle územia na severe aj západe Iraku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies