Iracká armáda dobyla na východe Mósulu ďalších šesť štvrtí

NETKY.SK • 4 November 2016, 12:03 • 2 min
Iracká armáda dobyla na východe Mósulu ďalších šesť štvrtí

BAGDAD - Elitné protiteroristické jednotky irackej armády oslobodili dnes ďalších šesť štvrtí na východe irackého Mósulu, ktoré doteraz ovládala džihádistická organizácia Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Informoval o tom veliteľ operácie na oslobodenie Mósulu, generál Abdal Amír Rašíd. Dodal, že iracká armáda spôsobila protivníkovi straty na živej sile i technike.

 

Iracké vládne sily zaznamenali úspech v postupe smerom na Mósul deň po tom, ako sa na internete objavila audionahrávka s hlasom pripisovaným vodcovi Islamského štátu abú Bakrovi Baghdádímu, v ktorej vyzval svojich ozbrojencov, aby udržali Mósul za každú cenu.

 

Agentúra AP dnes informovala, že islamistickým jednotkám verným Baghdádímu sa pri raketovom útoku podarilo zasiahnuť a vyradiť tak z boja jeden tank typu Abrams. Posádke - príslušníkom irackých vládnych jednotiek - sa z tanku podarilo vyviaznuť zrejme bez zranení, dodala AP.

 

Podľa AP sa dnes východne od Mósulu odohrávajú zatiaľ najzúrivejšie boje od spustenia ofenzívy irackej vládnej armády a jej spojencov, ktorých cieľom je oslobodiť toto mesto od Islamského štátu, vládnucemu tam od leta 2014.

 

Prestrelkám z ručných strelných zbraní a mínometnej paľbe dnes predchádzalo delostrelecké ostreľovanie, ktorým si iracká vládna armáda "vyčistila" terén pre svoj postup. AP informovala, že na bojiskách v meste sú odstavené buldozéry a iné vozidlá, ktoré tam nastražil IS. Predpokladá sa, že sú v nich výbušniny a sú pripravené na samovražedné atentáty. Elitné jednotky irackej armády začali aj útok na hustejšie osídlené štvrte ležiace západne od už dobytej štvrte Gugdžalí, ktorú iracké jednotky oslobodili od islamistov v utorok.

 

Napriek úspešnému postupu vládnych síl k východnému okraju Mósulu by boj o poslednú baštu IS v Iraku mohol trvať ešte týždne alebo mesiace. Džihádisti sa bránia aj samovražednými atentátnikmi a ostreľovačmi; okrem toho vyhĺbili sústavu tunelov, v ktorých sa môžu bezpečne pohybovať. Útočiacim silám tak hrozia urputné boje v uliciach rozľahlej severoirackej metropoly.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies