Iračania si volia nový parlament prvýkrát od víťazstva nad Islamským štátom

NETKY.SK • 12 Máj 2018, 09:44 • 2 min
Iračania si volia nový parlament prvýkrát od víťazstva nad Islamským štátom

BAGDAD - Voliči v Iraku budú v sobotu rozhodovať o novom zložení parlamentu, ktoré určí ďalšie smerovanie krajiny poznačenej niekoľkoročným bojom proti militantom Islamského štátu (IS).

slovakia

left justify in out

Ide o prvé iracké voľby odvtedy, ako vláda vlani v decembri ohlásila víťazstvo nad touto teroristickou organizáciou, a zároveň štvrté od invázie pod vedením Spojených štátov z roku 2003.

 

O kreslá v 329-člennom parlamente, ktorý následne zvolí prezidenta i premiéra Iraku, sa uchádza takmer 7000 kandidátov. Právo hlasovať má viac ako 24 miliónov Iračanov. Približne 943.000 príslušníkov bezpečnostných síl, ktoré majú zabezpečiť bezproblémový priebeh volieb, mohlo odovzdať svoje hlasy už vo štvrtok.

 

Najväčšie šance na úspech sú pripisované súčasnému šiitskému premiérovi Hajdarovi Abádímu, spoľahlivé nezávislé prognózy však nie sú k dispozícii, uviedla agentúra DPA. Ani jeden z politických blokov nemusí získať dostatok kresiel na to, aby mohol samostatne vládnuť. S napätím sa očakáva, do akej miery obstoja kandidáti blízki susednému Iránu.

 

Niekoľko mesiacov po tom, ako Abádí oznámil víťazstvo nad IS, sú veľké časti Iraku stále v troskách. Podľa údajov OSN žijú vyše dva milióny Iračanov naďalej mimo svojich domovov, zatiaľ čo sú v krajine stále aktívne bunky IS. Tie pohrozili útokmi na volebné miestnosti, pričom kandidátov a voličov označili za neveriacich.

 

Iracké úrady využijú pri voľbách nový elektronický systém, aby sa obmedzili podvody pri hlasovaní.

 

Celkove malo byť rozmiestnených po celej krajine 60.000 elektronických zariadení, ktoré zašlú údaje o hlasovaní do volebnej centrály cez satelit. Výsledky by tak mali byť známe už v priebehu niekoľkých hodín po skončení volieb, zatiaľ čo v minulosti trvalo sčítanie hlasov celé týždne.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona