Tisíce Iračanov sú v pasci, idú im po krku Islamisti ale aj štát

NETKY.SK • 1 Jún 2017, 07:09 • 2 min
Tisíce Iračanov sú v pasci, idú im po krku Islamisti ale aj štát

IRBIL – Iracké sily, ktoré úspešne postupujú v boji proti Islamskému štátu vyvolávajú obrovské obavy tisíckam rodín. Najväčšie obavy majú z odvetných opatrení voči ich rodinným príslušníkom, ktorí môžu byť prinútení slúžiť v mene extrémistických islamistov, keďže mnoho mužov vyškolila práve IS.

slovakia

left justify in out

Asia Khalaf je matka, ktorej sa podarilo ujsť pred nebezpečenstvom a zo strachu o vlastný život a život svojich dvoch maloletých detí do utečeneckého tábora Jeddah. Asia priznala, že aj jej muž bol nútený vstúpiť do radov IS, pretože nevedel zarobiť peniaze ako tesár po príchode militantov.

 

"Naše deti boli často hladné," povedala Khalaf. Jej manžel trénoval s IS približne mesiac, ale militanti mu dali zriedkakedy niečo urobiť. "Väčšinou sedel doma a nič nerobil," povedala Khalaf. Vo februári ho zatkli iracké milície a ona sa rozhodla utiecť aj s rodinou z mesta.

 

Wafa Abdullahová, ktorá tiež utiekla do tábora Jeddah, uviedla, že jej dospievajúci syn podstúpil "vymývanie mozgu" IS a následne absolvoval školenie. Po krátkom čase sa vrátil domov a hoci prisahal, že nebol zapojený do žiadnych násilných činov bol nútený sa skryť pred radikálmi, ktorí by s ním za zradu a odchod z radov nemali žiadne zľutovanie. Iracká polícia ho zatkla a poslala za mreže aj keď sa chlapec prebral k zdravému rozumu.

 

Desatisíce civilistov zostávajú uväznení v západnom Mosule, poslednej veľkej pevnosti teroristov v Iraku, ktorá na krajinu zaútočila ešte v roku 2014. Mnohí obyvatelia, ktorí dokázali utiecť, uviedli, že militanti používajú civilistov ako ľudské štíty, ohrozujú ich, mučia a každého kto neplní ich rozkazy čaká smrť. Tvrdé tresty stíhajú každého, kto bol či už dobrovoľne alebo nasilu naviazaný na militantnú skupinu. Niektorí Iračania uznávajú domorodé právo, v ktorom rodiny majú pocit viny príbuzného.

 

"Všetky ženy a deti teroristov by mali byť zabité, pretože hrozí, že sa IS vráti," povedal Wathban Rammah, predseda rady znovuzjednotenia kmeňov Mosul. "Musíme úplne zničiť teroristickú organizáciu a ich rodiny", dodal na záver.

 

Nazhan Sachar, vodca skupiny milície v južnom Mosule, uviedol, že iba rodiny, ktoré popravili alebo odovzdali svojich teroristických synov, by mali byť vítaní. Iné by mali byť vylúčené alebo vylúčené do obmedzených oblastí.

 

Odporcovia tejto politiky však varujú pred takými neuváženými slovami. Takéto združovanie nežiadúcich osôb by mohlo mať negatívny dopad na irackú spoločnosť. Prehbovanie nenávisti by viedlo iba k ďalším nepokojom a bojom. Upozorňujú aj na nekorektné konanie irackých jednotiek voči zadržaným, ktoré často krát brutálnym spôsobom a za použitia donucovacích prostriedkov vymámia aj z nevinných Iračanov doznanie z napojenia na Islamský štát.

 

"Konflikt sa nevyrieši, ak budú všetci naďalej dúfať, že jedného dňa nastane čas zúčtovania a ukrivdení sa chcieť pomstiť," povedal Saieb Gailani, bývalý námestník ministra zdravotníctva a poradca verejnej politiky v irackom parlamente. "Ak dôjde k agresívnejšej činnosti, jediný kto na to opäť doplatí sú civilisti."

 

Iracké právo penalizuje iba tých, ktorí sú priamo zodpovední za nejaký zločin. Podľa kmeňového práva by však trest mohol znamenať mimosúdne trestanie alebo vyhostenie z určitej oblasti po mnoho generácií.

 

V prípade príbuzných IS sa táto vina podľa združenia môže vzťahovať na rodiny "ktoré jedia z tej istej tabuľky" alebo na celé kmene, bez ohľadu na to, ako militantní príbuzní cítili svoje činy. "V niektorých malých mestách kmene zabraňujú tomu, aby sa iné kmene vracali, pretože niektorí z ich členov boli v IS," povedal Gailani.

 

Niektorí politici velebia takéto kmeňové tradície a snažia sa ich zakotviť do vnútroštátneho práva ako, čo mnohí považujú za absurdné. Jediným výsledkom takéhoto kroku by bolo masívne vysídľovanie obyvateľstva.

Len málo podozrivých z IS sa postavilo pred riadny súd, tisíce z nich sa však už dlhodobo nachádzajú vo vyšetrovacej väzbe.

 

Human Rights Watch, Amnesty International a ďalšie organizácie zaoberajúce sa ochranou práv uviedli, že lov podozrivých z IS je nedokonalý a väzní mnoho nevinných ľudí. Nedávno uverejnené video irackého fotografa ukazuje, že iracké oddelenie mučí civilistov a núti ich k priznaniu. Niektorí boli neskôr popravení bez súdneho procesu.

 

Podozriví sú počas vyšetrovania často zbití bez akéhokoľvek dôkazu viny, povedal Nihad Pawod, člen irackej armádnej spravodajskej služby, ktorý spolupracuje aj s Národnou bezpečnostnou službou.

Mohammed Askar, kmeňový dôstojník milície v Mosule, povedal, že jeho skupina používa sily pri vypočúvaní, ale neposkytla podrobnosti.

 

Bezpečnostné sily závisia od dobrovoľných informátor, ktorí sú ochotní podávať informácie o údajných podozrivých. Tie môžu byť často mylné, nepravdivé alebo úmyselne zavádzajúce. Mnohé doznania rodín sa zhodujú v tom, že v dôsledku zlých susedských vzťahov skončilo veľa nevinných vo väzení, z ktorého sa len tak ľahko nedostanú na slobodu.

 

Ilham Tara uviedla, že jej manžel bol zatknutý aj napriek tomu, že nikdy nebol prívržencom IS a vidí v tom jedine pomstu susedov.  

 

Mahmúd Yasin, ktorý v súčasnosti býva v tábore Jeddah, sa vyjadril, že sa už domov nevráti, pretože by ho ihneď poslali za mreže z dôvodu nepravdivých informácií o začlenení sa niektorých členov rodiny do IS. Je si viac ako istý, že v deň, kedy by sa vrátil by si pre neho prišla iracká armáda. "Nemôžem ísť domov," povedal. "Nikto z nás nemôže ísť."




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona