Iračania, ktorí sa v Česku zriekli azylu, oň opäť požiadali

NETKY.SK • 15 Apríl 2016, 19:38 • 2 min
Iračania, ktorí sa v Česku zriekli azylu, oň opäť požiadali

PRAHA - O azyl v ČR dnes opätovne požiadalo 16 kresťanských utečencov z Iraku, ktorí sa vo štvrtok premiestnili z Brna do Prahy, prevzali si cestovné dokumenty a následne sa pokúsili ilegálne prekročiť česko-nemecké hranice.

slovakia

left justify in out

Ešte pred neúspešným pokusom o prekročenie hraníc sa dobrovoľne vzdali azylu v ČR. Skupinu vo štvrtok v neskorých večerných hodinách zadržala polícia asi osem kilometrov od česko-nemeckej štátnej hranice a umiestnila ich v jednom z ústeckých hotelov. Uplynulá noc im stačila na zmenu názoru a opätovné podanie žiadostí o azyl.

 

Informovali o tom dnes české elektronické médiá s odvolaním sa na hovorkyňu Ministerstva vnútra ČR Luciu Novákovú. Podľa jej slov Iračanov umiestnia v záchytnom zariadení v Zastávke pri Brne.

 

Hovorkyňa súčasne pripomenula, že všetci vo štvrtok pri vzdávaní sa azylu podpísali poučenie v arabskom a českom jazyku, z ktorého jasne vyplýva, čo pre nich vyplýva z daného postupu. Na opustenie ČR legálnym spôsobom dostali tri dni s tým, že môžu vycestovať iba do krajiny pôvodu alebo do krajiny, do ktorej môžu vstúpiť bez víz, respektíve do krajiny, v ktorej majú povolený pobyt. Súčasťou poučenia bolo aj varovanie pred ilegálnym prekročením štátnej hranice.

 

Všetkých teraz čaká ďalšie azylové konanie, ktoré už raz absolvovali. "Napriek tomu, že boli včera riadne poučení o tom, čo to znamená vzdať sa azylu, napriek tomu to urobili. ČR nebude ihriskom pre hranie azylovej rulety," vyhlásil s netajeným rozhorčením pre denník Právo minister vnútra ČR Milan Chovanec.

 

Polícia zadržala vo štvrtok aj dvoch vodičov, ktorí skupinu Iračanov prepravovali a ktorých podozrieva z prečinu organizovania a umožnenia nedovoleného prekročenia štátnej hranice. Dnes oboch prepustila na slobodu.

 

Český rezort vnútra dnes v Prahe potvrdil, že ČR prevezme naspäť skupinu 20 kresťanských utečencov z Iraku, ktorí nedávno odcestovali do Nemecka a požiadali tam o azyl. Stane sa tak na základe upravenej žiadosti Nemecka o ich opätovné prevzatie. Všetkých čaká ako ilegálnych migrantov umiestnenie do detenčného zariadenia a následne vrátenie do bezpečnej oblasti Iraku. Aj oni však majú možnosť požiadať v ČR opakovane o azyl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies