Iračan sa priznal k vražde 14-ročného dievčaťa, nemecká vláda chce meniť azylovú politiku

NETKY.SK • 11 Jún 2018, 06:54 • 2 min
Iračan sa priznal k vražde 14-ročného dievčaťa, nemecká vláda chce meniť azylovú politiku

WIESBADEN - Iračan zadržaný pre podozrenie z vraždy 14-ročného dievčaťa v Nemecku sa k činu priznal, oznámila v nedeľu večer nemecká prokuratúra. Súd predtým podľa polície rozhodol, že 20-ročný Ali B. bude umiestnený do vyšetrovacej väzby. Prípad rozhýbal aj vládnucich politikov - kancelárka Merkelová vyzvala na rýchlejšie deportácie neúspešných azylantov, minister vnútra chce prepracovať azylovú politiku.

slovakia

left justify in out

"Priznal sa, že Susannu F. zabil, znásilnenie však poprel," povedal vrchný prokurátor Oliver Kuhn. "Ako motív činu uviedol, že sa z dôvodu zranení na tvári Susanny, ktoré mali vzniknúť v dôsledku pádu, obával, že (dievča) o tom bude informovať políciu," citovala ho agentúra DPA.

 

Telo 14-ročnej Susanny Marie F., ktorá bola nezvestná od 22. mája, našli v stredu 6. júna po rozsiahlom pátraní v ťažko prístupnej oblasti v okrajovej štvrti mesta Wiesbaden. Tínedžerku podľa doteraz známych informácií znásilnili, uškrtili a hodili do jamy, ktorú potom zakryli raždím.

 

Podozrivý Ali B. a jeho rodina po zabití dievčaťa náhle odišli z domova pre azylantov v Nemecku, kde prípad vyvolal diskusiu o imigračnej politike krajiny.

 

Mladého muža, ktorého napokon zadržali v noci na piatok v severnom Iraku tamojšie kurdské bezpečnostné orgány, prepravili v sobotu späť do Nemecka. Následne ho v noci na nedeľu podrobili výsluchu, ktorý podľa polície trval takmer šesť hodín.

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala v nedeľu na rýchlejšie deportácie tých, ktorým v krajine zamietli udeliť štatút utečenca. Vyjadrila sa v reakcii na vraždu 14-ročného dievčaťa, píše agentúra DPA.

 

"Tento prípad ukazuje, aké dôležité je, aby ľudia, ktorí nemajú povolenie na pobyt, rýchlo dostali svoje pojednávanie pred správnym súdom a mohli byť rýchlo poslaní späť domov," povedala Merkelová pre verejnoprávnu televíziu ARD.

 

Žiadosť podozrivého o azyl z irackého Kurdistanu Aliho B. nemecké úrady zamietli ešte koncom roku 2016, s právnou pomocou sa však vyhýbal deportácii. Nemecký minister vnútra Horst Seehofer predtým tiež vo svetle tohto prípadu zopakoval svoju požiadavku na reformu azylového systému krajiny.

 

"Azylová politika Nemecka musí byť zásadne prepracovaná. Stále nemáme náležité pravidlá pre budúcnosť," citovalo Seehofera nedeľňajšie vydanie denníka Bild.

 

Minister chce podľa správ predstaviť médiám v utorok 63-bodový plán v tejto záležitosti, podľa ktorého by migrantom bez dokladov mali na hranici odmietnuť vstup do krajiny, pričom by mali byť aj sprísnené predpisy týkajúce sa deportácií.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona