IRA v Severnom Írsku nezanikla, ale nepredstavuje hrozbu pre mier

NETKY.SK • 20 Október 2015, 19:47 • 2 min
IRA v Severnom Írsku nezanikla, ale nepredstavuje hrozbu pre mier

LONDÝN - Zakázaná Írska republikánska armáda (IRA) v Severnom Írsku naďalej existuje a niektorí jej členovia pokračujú v násilnostiach a páchaní trestných činov, ale ako organizácia nepredstavuje hrozbu pre mier. Vyplýva to z expertnej správy o súčasnom stave zakázaných polovojenských skupín v britskom Severnom Írsku, ktorú zverejnili dnes.

slovakia

left justify in out

Agentúra AP uviedla, že experti správu vypracovali na pokyn vlády. V správe hodnotili dôkazy o činnosti zakázaných skupín poskytnuté protiteroristickou políciou a tajnými službami.

 

Predstavitelia protestantskej väčšiny v Severnom Írsku podmienili touto správou pokračovanie svojej spolupráce s republikánskou stranou Sinn Féin, ktorá je spájaná s IRA a v severoírskej vláde národnej jednoty zastupuje katolíkov.

 

Osemročná koalícia katolícko-protestantskej vlády sa otriasla v základoch po tom, ako polícia oznámila, že členovia IRA v auguste zavraždili v Belfaste svojho bývalého kolegu. Dnešná expertná správa potvrdila závery polície, že čin spáchali jednotliví členovia IRA.

 

IRA v rámci severoírskeho mierového procesu súhlasila so svojím odzbrojením a rozpustením.

 

Protestantský prvý minister Severného Írska Peter Robinson a niekoľko ďalších politikov odišlo v septembri z vlády s argumentom, že nemôžu ďalej pôsobiť po boku strany Sinn Féin, považovanej za politické krídlo IRA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies