Inžinier zo Sýrie propagoval v Nemecku IS a stínanie hláv a pripravoval nálože, kým ho zatkli

NETKY.SK • 10 Január 2018, 17:48 • 2 min
Inžinier zo Sýrie propagoval v Nemecku IS a stínanie hláv a pripravoval nálože, kým ho zatkli

FRANKFURT NAD MOHANOM/DARMSTADT - Niekdajšieho doktoranda z Technickej univerzity (TU) v nemeckom Darmstadte obžalovala generálna prokuratúra z Frankfurtu nad Mohanom z teroristických aktivít.

slovakia

left justify in out

Tridsaťsedemročného Sýrčana čaká trestné stíhanie pre celý rad deliktov, informoval v utorok vrchný prokurátor Alexander Badle, podľa ktorého slov ide o propagáciu zahraničného teroristického zoskupenia, navádzanie na realizáciu vážneho zločinu ohrozujúceho bezpečnosť štátu, vyvolávanie štvavých nálad a pokus o nátlak.

 

Bývalý študent z juhohesenského Weiterstadtu je od februára 2017 vo vyšetrovacej väzbe. Ešte v roku 2016 mal na Facebooku umiestniť tri videozáznamy propagujúce teroristickú organizáciu Islamský štát (IS) a vyzývať pritom na stínanie hláv. Súčasne poblahoželal v textovom komentári páchateľom k likvidácii istého jordánskeho publicistu.

 

Sýrčan si mal už od roku 2014 zabezpečovať návod na výrobu nálože, ktorý mu podľa názoru nemeckých vyšetrovateľov mal poslúžiť na prípravu útoku na území Nemecka alebo inej európskej krajiny. Doterajšie poznatky kriminalistov však neobjasnili samotný terč útoku, vyplýva zo správy tlačovej agentúry DPA.

 

Zadržaný pokračoval v propagácii IS aj vo vyšetrovacej väzbe. Jednému zo spoluväzňov, ktorý sa iba vydával za moslima, vysvetlil, že by mal pomôcť pri zabíjaní nevercov. Dohodli sa, že keď sa dostane na slobodu, umiestní nálože, za čo mu Sýrčan prisľúbil odmenu s tým, že útoky budú financované z Kataru. Keď sa však dozvedel, že ide o kresťana, pohrozil mu fyzickou likvidáciou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies