Iný názor je neprípustný: Poľsko, Maďarsko a Česko majú mesiac na to, aby si uvedomili, že migrantov chcú prijať, inak ich EÚ poženie na súd

NETKY.SK • 26 Júl 2017, 16:48 • 2 min
Iný názor je neprípustný:  Poľsko, Maďarsko a Česko majú mesiac na to, aby si uvedomili, že migrantov chcú prijať, inak ich EÚ poženie na súd

BRUSEL - Tri stredoeurópske krajiny, ktoré odmietajú akýkoľvek podiel na prerozdeľovaní utečencov, majú mesiac na to, aby si svoj názor ešte rozmysleli. Maďarsku, Českej republike a Poľsku potom hrozí, že sa dostanú pred Súdny dvor EÚ. Únia v stredu pristúpila k ďalšej fáze takzvaného "priestupkového konania". Rovnako, ako prvý krok, ku ktorému únia pristúpila v júni, spočíva v zaslaní listu do Prahy, Budapešti a Varšavy.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ čo v júni išlo len o upozornenie, po ktorom sa krajiny mali vyjadriť, ako si ďalej predstavujú svoju účasť na systéme prerozdeľovania utečencov, tentoraz Brusel posiela do troch "neposlušných" krajín dokument, ktorý sa v právnej reči volá odôvodnené stanovisko, a po jeho neuposlúchnutí by sa už únia mohla obrátiť na Súdny dvor EÚ.

"Stále je ešte čas všetko zmeniť a vrátiť sa naspäť do normálu," vyhlásil v stredu v Bruseli európsky komisár pre otázky migrácie, vnútorných záležitostí a občianstva Dmitris Avramopoulos. Prahu, Varšavu a Budapešť kritizoval, že od začiatku "priestupkového konania" neprejavili ani najmenšiu ochotu začať sa podieľať na prerozdeľovaní utečencov.

Avramopoulos na druhej strane ocenil iné členské krajiny EÚ, ktoré podľa neho začali ochotnejšie pristupovať k prijímaniu utečencov z Grécka a Talianska a prerozdeľovanie žiadateľov o azyl z krajín, v ktorých ich je najviac, sa tak konečne trochu rozprúdilo. Špeciálne v tejto súvislosti spomenul Švédsko, Fínsko, Lotyšsko, Litvu, Luxembursko a Maltu.

Jún bol podľa neho v tomto zmysle rekordným mesiacom, keďže v rámci prerozdeľovania utečencov ich viac ako 2000 premiestnili z Grécka a takmer tisíc z Talianska. Podľa Avramopoulosa sa tak ukazuje, že "ak je politická vôľa, relokácie fungujú".

Komisár zároveň vyzval aj ostatné krajiny, aby sa do projektu zapojili v čo najvyššej miere a pomohli tak krajinám, na ktoré utečenecká kríza doľahla najťažšie. "Taliansko stále potrebuje našu podporu," vyhlásil grécky eurokomisár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona