Iný kraj, iné...zuby?

NETKY.SK • 16 Máj 2016, 09:04 • 2 min
Iný kraj, iné...zuby?

BRATISLAVA - Pamätáte si ešte na to, keď každý túžil po žiarivo bielom úsmeve? Dnes to už neplatí. Aj móda v oblasti chrupu sa mení.

slovakia

left justify in out

Zdravé, biele zuby nie sú populárne v každej krajine. Existuje mnoho dôkazov o tom, že si mnohé národy "vylepšovali" svoj chrup už v dobách minulých.

 

Ohugaro je technika začierňovania zubov zmesou bylín so železitými látkami. Jej nanesením na zuby sa vytvorí čierna vrstva, ktorá ale nemá len okrasný efekt, ale je účinnou ochranou proti vzniku zubného kazu. Táto technika bola veľmi populárna už stovky rokov najmä v Japosnku, kde si takto "skrášľovali" zuby obyvatelia v cisárskom dvore. Neskôr sa rozšírila do Vietnamu a Ázie. Niekde je Ohugaro stále považované za synonymum krásy.

obrazok

Ďalšou nezvyčajnou úpravou zubov je ich vybrúsenie do špičky. Táto metóda bola v dávnych spoločenstvách podložená vyšším postavením v kmeni, ale aj náboženskými dôvodmi - uctievaním rôznych božstiev, predovšetkým silných a dominantných "predátorov". Najviac špicatých zubov bolo v južnej Amerike u Mayov, Inkov a Olmékov. Potom tiež v Ázii, kde trend niekde ešte pretrváva. Rovnako ako v Indii, na Bali, alebo v určitých častiach Afriky. Aj tu je vnímaný trend špicatých zubov ako krásny.

obrazok

Pri spomínaní na zveleďovanie zubov nesmieme zabudnúť na ich šperkovanie. V tom boli výborný Mayovia, ktorí na zuboch dokázali vytvoriť hotové šperkové dielo. 

obrazok

Strojček na zuby sa niekedy nosil iba ak vám ho odporučil váš stomatológ, aby vám vyrovnal krivé zuby. Aj tomu je dnes koniec. Mnohí ľudia si dávajú strojček iba tak, aby vynikli. A že to nie sú strojčeky len tak hocijaké. Bývajú farebné, zdobené zlatom, korálikmi...Záleží len od vkusu.

obrazok

Klasikou, ktorú pozná každý je prilepenie kamienka na zub. To už nie je ničím neobvyklé a veľakrát si to na druhom človeku ani nevšimnete.

obrazok

Trendom najmä medzi celebritami je zlato v ústach. A to doslova. Medzi biele zuby si vložia minimálne jeden zlatý. Niektoré "hviezdy" ich majú aplikované už natrvalo a niektoré, ktoré menia trendy spolu so zubami ich majú vyberateľné.

obrazok

A vieto, čo je IN v ústach teraz? Maľovanie a tetovanie na zuby. Pôvod majú v Japonsku, odkiaľ sa dostali do Ameriky, kde vyvolali doslova "zubné" šialenstvo. Američania mu úplne prepadli a nechávajú si na svojich zuboch zvečniť všetko možné. Chýbať nesmú obľúbené hviezdy, ako Elvis Presley, Marilyn Monroe, Beatles, alebo aj postavy z komiksov či rozprávok.

obrazok

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies