Investujte do realít, výnos z prenájmu patrí medzi najvyššie v regióne

NETKY.SK • 2 November 2011, 00:19 • 2 min
Investujte do realít, výnos z prenájmu patrí medzi najvyššie v regióne

Investujte do realít, výnos z prenájmu patrí medzi najvyššie v regióne

slovakia

left justify in out

img

Podľa analytika Inštitútu hospodárskej politiky (IHP) Radka Kuruca je vhodná doba na investíciu do realít. Jednak z dôvodu výhodných úrokových sadzieb pri úveroch na nehnuteľnosti, no aj z dôvodu zaujímavých výnosov z prenájmu. "Pri zohľadnení súčasných cien bytov a nájmov v lepších lokalitách je možno nájsť zaujímavé nehnuteľnosti na kúpu," tvrdí Kuruc.
Podľa neho by nemal byť momentálne dôvodom pre investíciu predpoklad, že cena nehnuteľností bude postupne stúpať, ale skôr fakt, že hrubý výnos z prenájmu patrí v Bratislave v rámci okolitých metropol medzi najvyššie. "Ak porovnáme výšku cien nehnuteľností a ich nájmov v susedných krajinách, ale v top lokalitách, tak Slovensko z toho vychádza naozaj veľmi dobre," informoval Kuruc.
Podľa analýzy IHP je tento výnos v prípade väčších bytov druhý najvyšší hneď po Budapešti a vyšši než pri porovnateľných bytoch vo Viedni, Varšave alebo v Prahe. "Pri malometrážnych bytoch je hrubý výnos z nájmu najvyšší," dodáva Kuruc. Menší byt o rozlohe 45 m2 ponúka investorovi v centre Bratislavy ročný výnos vo výške 6,32 %. Vo Varšave je to pritom len 5,32 %, v Budapešti 5,3 %, vo Viedni 4,76 % a v Prahe 3,98 %. 
Ako však Kuruc upozorňuje, investície do realít by mali byť len doplnkové. "Podobne ako do drahých kovov alebo iných komodít by som neodporúčal investovať viac ako 20 % disponibilných úspor," upozorňuje Kuruc.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies