Investovať do zelených produktov sa oplatí. Firmy nie len ušetria peniaze, ale aj životné prostredie

NETKY.SK • 5 Marec 2018, 11:55 • 2 min
Investovať do zelených produktov sa oplatí. Firmy nie len ušetria peniaze, ale aj životné prostredie

BRATISLAVA - Slovensko zatiaľ neplní svoj cieľ obstarávať 50 percent zákaziek takzvaným zeleným spôsobom. V roku 2016 tvorili zelené zákazky iba 3,5 percenta z celkového počtu zákaziek a 7,9 percenta z hodnoty obstarávaných tovarov a služieb.

slovakia

left justify in out

Náklady na obstarávanie environmentálne šetrnejšieho papiera či osobných áut však nemusia byť pre štát vyššie a pozitívne sa odrazia aj na životnom prostredí. V analýze Ako šetriť životné prostredie a peniaze cez zelené verejné obstarávanie to konštatuje Inštitút environmentálnej politiky (IEP) pri ministerstve životného prostredia. Tvrdí pritom, že slovenský trh je už pripravený na rozširovanie zeleného verejného obstarávania, ktoré bude vďaka technologickému pokroku čoraz viac ekonomicky výhodné.

Analýza sa zamerala na tri komodity – papier, počítačovú techniku a automobily. Nákup ekologického papiera nemusí byť podľa analýzy drahší. „Celkovo sme identifikovali 33 ponúk papiera, z ktorých 18 spĺňalo aspoň jedno kritérium environmentálnej značky. Cena zeleného papiera bola pri danom výbere o niekoľko centov nižšia ako pri štandardnom papieri,“ konštatoval IEP s tým, že ekologický papier prispieva k ochrane lesov a biodiverzity a znižuje spotrebu vody a chemických látok v procese výroby.

 

Kúpna cena je u ekologických áut vyššia, tento rozdiel sa však bude v budúcnosti znižovať. Spomedzi ekologických áut sa podľa IEP najviac oplatí hybrid, pričom elektromobil a plug-in hybrid patria zatiaľ na trhu medzi najdrahšie. „Cenový rozdiel sa však bude s rýchlym pokrokom nových technológií v najbližších rokoch rýchlo znižovať,“ tvrdia analytici. Nákladovo najvýhodnejší je podľa nich pri dlhodobej prevádzke je elektromobil, ktorý má najnižšiu cenu jazdy.

 

Analýza uvádza, že dostupné notebooky a obrazovky možno považovať za zelené, existuje však priestor pre ďalšie sprísňovanie limitov. Väčšina IT produktov na trhu spĺňa okrem najnovších štandardov Energy Star aj iné environmentálne charakteristiky.

K rozšíreniu využívania zeleného verejného obstarávania prispejú podľa IEP najmä systémové zmeny v oblasti vzdelávania, prehľadnosti a monitorovania. Nevyhnutné je zlepšenie dátovej základne, keďže v súčasnosti na Slovensku nie sú štruktúrované údaje o nákladoch na verejné obstarávanie konkrétnych produktových skupín. Ani monitorovanie zeleného verejného obstarávania nie je efektívne.

 

„Chýba jednotná evidencia zelených zákaziek v jednotlivých typoch obstarávania,“ píše IEP. Mna záver konštatuje, že podpora zeleného podnikania dáva nové stimuly pre vývoj ekologických technológií a inovatívne riešenia. Štáty Európskej únie každoročne obstarajú tovary a služby za viac ako dva bilióny eur (16 % HDP). Na Slovensku to v roku 2015 bolo takmer 5,2 miliardy eur (6,6 % HDP).
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies