Investorov zlato láka, dôvodom je strach z ekonomického vývoja

NETKY.SK • 26 August 2016, 09:22 • 2 min
Investorov zlato láka, dôvodom je strach z ekonomického vývoja

BRATISLAVA – Zlato je v tomto roku pre investorov lákavou investíciou. Hoci cena žltého kovu nedosiahla maximá z roku 2011, podľa analytikov predstavuje stále "bezpečný prístav". Dôvodom sú obavy o vývoj globálnej ekonomiky.

slovakia

left justify in out

"Zlato v roku 2016 priťahuje veľa pozornosti, keďže jeho cena v priebehu roka vzrástla približne o štvrtinu a táto komodita svojím výkonom prekonala niekoľko hlavných tried aktív," skonštatovali analytici spoločnosti Fidelity.

 

Záujem o zlato potvrdzujú aj štatistiky organizácie World Gold Council (WGC). Tá vo svojej správe uviedla, že od januára do konca júna tohto roka investori nakúpili 1064 ton zlata. Dopyt po tomto kove bol podľa WGC dokonca o 16 % vyšší než v 1. polroku 2009, keď investori po vypuknutí finančnej krízy vo veľkom vkladali svoje prostriedky do zlata ako bezpečného prístavu.

 

Viacerí investori podľa analytikov nakupovali zlato kvôli strachu z globálneho vývoja začiatkom tohto roka, spomaleniu ekonomického rastu v Číne, ale ovplyvnil ich aj výsledok britského referenda, problémy talianskeho bankového sektora a nestabilná situácia na Blízkom východe. "Dopad týchto obáv môžeme vidieť na cene zlata počas roku 2016, s výrazným zlepšením, ktoré sa objavilo pri kulminujúcej trhovej panike v druhej polovici januára 2016," priblížili vývoj ceny analytici Fidelity.

 

Cena zlata stúpala aj v júli tohto roka. "Zlato sa obchodovalo v pásme 1310 až 1375 dolárov za trojskú uncu (31,1 gramu). Obavy investorov z úvodu mesiaca spôsobené poklesom na akciových trhoch a znepokojením ohľadom krehkého globálneho rastu sa však následne postupne vytrácali a na konci mesiaca bolo zlato oproti koncu júna takmer bez zmeny," doplnili analytici J&T Banky. Zasadnutie amerického Fedu a zverejnenie horšieho ako očakávaného prvého odhadu ekonomického rastu americkej ekonomiky v druhom kvartáli tohto roka však oslabili dolár. "To výrazne podporilo cenu žltého kovu, ako aj ostatných vzácnych kovov," skonštatovali analytici J&T Banky.

 

Analytici sú presvedčení, že žltý kov môže pre investorov predstavovať stabilnú investíciu. "Zlato môže fungovať ako bezpečný prístav počas obdobia kolísania trhov a môže poskytovať silné vyrovnávacie výnosy voči akciám. To sa hodí, keď mnohé akciové trhy vyzerajú draho," myslí portfólio manažér spoločnosti Fidelity Nick Peters.

 

Podľa jeho slov sú akcie citlivé na zmenu trhových udalostí. "Nie je nepravdepodobné, že uvidíme opakovanie volatility, ktoré tu bolo začiatkom roku 2016, alebo aj v tomto čase minulý rok. Ako uchovávateľ hodnoty môže zlato tiež poskytnúť ochranu, ak zaznamenáme nárast inflácie," dodal Peters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona