Investorov pri výstavbe teplární čakajú nové povinnosti

NETKY.SK • 26 November 2015, 14:56 • 2 min
Investorov pri výstavbe teplární čakajú nové povinnosti

BRATISLAVA - Investorov, ktorí plánujú stavať nové či modernizovať staré energetické zdroje na výrobu tepla, čakajú nové povinnosti. Ministerstvo hospodárstva SR (MH) už vypracovalo vyhlášku, podľa ktorej budú musieť investori vo svojich investičných zámeroch okrem iného vypracovať aj ekonomicko-technické hodnotenie využitia vyrobeného tepla v novom alebo zrekonštruovanom zariadení.

slovakia

left justify in out

Až na základe tohto hodnotenia môžu investori získať od ministerstva hospodárstva osvedčenie na výstavbu energetického zariadenia. Investori budú musieť vo svojich investičných zámeroch napríklad porovnať svoje plánované energetické zariadenie s porovnateľným zariadením nachádzajúcim sa v danom regióne.

 

V ekonomicko-technickom hodnotení budú taktiež musieť opísať umiestnenia plánovaného energetického zariadenia, ako aj maximálnu vzdialenosť spotrebiča tepla, ktorý sa má pri posudzovaní energetického zariadenia zohľadniť. „Ako súčasť ekonomicko-technického hodnotenia sa požaduje aj vypracovanie ekonomickej analýzy,“ spresňuje vo vyhláške, ktorá je v súčasnosti v pripomienkovom konaní, rezort hospodárstva.


Pri ekonomickej analýze musí investor posúdiť predpokladanú cenu hlavných vstupných a hlavných výstupných faktorov, predpokladanú diskontnú sadzbu, odhad vývoja cien energie, ktorý zahŕňa sociálne vplyvy, hospodárske vplyvy, vplyvy na životné prostredie a vplyvy na zdravie obyvateľstva a peňažné toky realizované pri investícii do jednotlivých zariadení a ich prevádzky. „Projektom s kladným výsledkom ekonomickej analýzy je taký projekt, pri ktorom prevažuje súčet diskontovaných prínosov nad súčtom diskontovaných nákladov,“ konštatuje ministerstvo. Rezort hospodárstva priznáva, že predložený návrh vyhlášky bude mať negatívny vplyv na podnikateľské prostredie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies