Investori čoraz menej podporujú hľadanie nových nálezísk ropy, pocíti svet jej nedostatok?

NETKY.SK • 11 Júl 2017, 10:58 • 2 min
Investori čoraz menej podporujú hľadanie nových nálezísk ropy, pocíti svet jej nedostatok?

ISTANBUL - Celý svet môže pocítiť nedostatok ropy, ktorý sa s najväčšou pravdepodobnosťou odzrkadlí aj v cene za barel. Dochádza totiž k zásadnému poklusu investícií a aj hľadaniu nových zásob ropy zo strany investorov.

slovakia

left justify in out

O tejto skutočnosti informoval šéf saudskoarabského štátneho energetického gigantu Aramco Amín Násir na svetovom ropnom kongrese, ktorý sa konal v priebehu včerajšieho dňa v tureckom Istanbule. "Dopyt po energii síce v budúcnosti pomôžu pokryť nekonvenčné zdroje, ako je ropa z bridlíc a alternatívne energetické zdroje, ale je predčasné povedať, že vývoj môže byť tak rýchly, aby tieto zdroje nahradili ropu a plyn," vyhlásil Násir.

 

Podľa jeho názoru, ropnému priemyslu momentálna situácia vôbec nepraje. Finančníci prestali mať záujem o podporovanie obrovských investícií spojených s ropou, výstavbou ropných plošín, výskumom a samotným rozvojom tohto kedysi najlukratívnejšieho druhu priemyslu.

 

Od prepadu cien ropy v roku 2014 prišiel ropný sektor na investíciách o jeden bilión dolárov. Pritom na pokrytie rastu dopytu a kompenzáciu prirodzeného poklesu ťažby zo starších polí bude svet v nasledujúcich piatich rokoch potrebovať novú produkciu v objeme 20 miliónov barelov denne, súdi Násir. Za posledné štyri roky objavy nových ložísk ropy klesol oproti ostatným rokom na menej než polovicu.

 

Ropný gigant Aramco pripravuje v budúcom roku predaj až 5% svojich akcií, čím si udrží ťažbu na 12-miliónov barelov denne. "Aby sme posilnili našu prioritnú pozíciu v oblasti ropy, v nasledujúcom desaťročí plánujeme investovať viac ako 300 miliárd dolárov do prospekcie, ťažby ropy aj do programu zameraného na konvenčné aj nekonvenčné zdroje zemného plynu," vyhlásil Násir. Za jednu z priorít spoločnosti označil "priamu premenu ropy na petrochemikálie", avšak dodal, že Aramco sa sústredí aj na na solárne a veterné projekty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona