Investor má podľa Nesrovnala nový návrh PKO, ukáže ho v utorok

NETKY.SK • 20 November 2015, 08:52 • 2 min
Investor má podľa Nesrovnala nový návrh PKO, ukáže ho v utorok

BRATISLAVA – Ako by malo vyzerať okolie bratislavského Parku kultúry a oddychu (PKO) a či kultúrny stánok zbúrajú, alebo nie, sa má verejnosť i poslanci dozvedieť v utorok 24. novembra. Hlavné mesto a vlastník pozemkov pod PKO spoločnosť Henbury Development totiž vtedy plánujú zorganizovať verejnú prezentáciu k návrhu. Primátor Ivo Nesrovnal tvrdí, že ide o nový projekt, ktorý podľa neho spĺňa požiadavky mesta. Verejnosti aj poslancom však odmietol prezradiť, s akým návrhom investor prišiel.

slovakia

left justify in out

"Niekoľkokrát sme sa s investorom stretli, no jeho návrh naposledy nespĺňal kritériá, ktoré som formuloval ako vstupné kritériá akéhokoľvek rokovania. Svoju predstavu potom investor prepracoval, ukázal mi ju a myslím si, že je to dobrý základ pre ďalšiu diskusiu, krok k nejakému riešeniu," uviedol Nesrovnal.

 

Medzi kritériá mesta, o ktorých Nesrovnal hovorí, patrí podľa neho napríklad zachovanie kultúrno-spoločenskej funkcie objektu, lebo Bratislavčania sú na to v uvedenom priestore zvyknutí. Nový projekt vraj ani nezničí cenné artefakty. Vybudovať sa má verejná dunajská promenáda, protipovodňová ochrana a vzniknúť atraktívne verejné priestory v území. Aj to podľa Nesrovnala boli požiadavky mesta, ktoré sú "svojím spôsobom" naplnené.

 

Hoci už Nesrovnal návrh investora videl, na štvrtkovom (19.11.) rokovaní zastupiteľstva ho poslancom odmietol opísať či predložiť aspoň nejakú víziu. "Ak viete niečo, povedzte nám to. Predsa nie je dôvod nám to utajovať," vyzýval primátora šéf Bratislavského klubu Ján Budaj. "Nepovažujem za fér, aby som slovne niečo poslancom popisoval, zdá sa mi to neodborné a myslím si, že je najlepšie prenechať prezentáciu architektom," reagoval primátor.

 

Verejná prezentácia návrhu investora sa má uskutočniť v utorok o 10.00 h v priestoroch Zrkadlovej sály Primaciálneho paláca. Niektorým poslancom sa termín zdal nevhodný, keďže Bratislavčania i oni sú v tom čase v práci.

 

Nesrovnal pripúšťa, že projekt, ktorý spĺňa spomínané kritériá, by mohol PKO aj nahradiť. "Ja som hovoril o nahradení PKO vždy. Bratislava si zaslúži moderný priestor a mesto musí vykročiť smerom do 21., nie do 19. storočia," podotkol s tým, že potom si na nábreží vie predstaviť všeličo. Dobrý projekt by podľa neho stál za náhradu. Práve Nesrovnal bol pritom ten, ktorý ešte ako poslanec navrhol zachovať celé PKO. Toto uznesenie platí dodnes.

 

Niektorí poslanci už tiež otvorene hovorili o tom, že kultúrny stánok treba zbúrať. "Tá budova je podľa mňa na to zrelá. Mesto dosiaľ nenašlo peniaze, aby ju zrekonštruovalo. Hľadajme teda cesty, ako priniesť niečo, čo tam Bratislavčania chcú," podotkla šéfka klubu Bratislava Inak Katarína Augustinič. Ľudia by dnes podľa nej chceli postaviť namiesto budovy radšej niečo zmysluplné. "Už sme zaspali ten čas, keď sme sa mohli rozumne dohodnúť a niečo vymyslieť," zdôraznila.

 

Podľa Budaja je však PKO budova, ktorá nebude mať náhradu. "Vaša úloha je využiť a ochraňovať mestský majetok," vyzval primátora. Vo februári však už viacerí poslanci vyjadrili vôľu k tomu, aby sa PKO zbúral.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies