Investičný program EÚ môže vytvoriť až 2,1 mil. nových pracovných miest

NETKY.SK • 28 Január 2015, 18:51 • 2 min
Investičný program EÚ môže vytvoriť až 2,1 mil. nových pracovných miest

ŽENEVA - Investičný program Európskej komisie na podporu rastu v celkovej hodnote 315 miliárd eur by mohol do roku 2018 vytvoriť okolo 2,1 milióna nových pracovných miest a mieru nezamestnanosti znížiť približne o 1 %.

slovakia

left justify in out

Uviedla to dnes Medzinárodná organizácia práce (ILO), podľa ktorej to však bude možné len v prípade, že investičný program priláka dostatok súkromných investícií a sústredí sa na krízou najviac sužované krajiny, k akým patrí napríklad Grécko. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
     

Trojročný program, ktorý v novembri minulého roka predstavil predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, chce získať investície najmä zo súkromného sektora. Samotná EÚ poskytne len 21 miliárd eur. ILO v tejto súvislosti dodala, že ak program dostatok súkromných investícií prilákať nedokáže, organizácia očakáva vytvorenie iba 400.000 nových pracovných pozícií. V takom prípade sa nezamestnanosť v EÚ, kde je bez práce okolo 23 miliónov ľudí, výraznejšie nezníži.
     

"Ak bude plán nadstavený vhodne a investície poputujú najmä do krajín s vysokou nezamestnanosťou, potom by mohlo vzniknúť do roku 2018 okolo 2,1 milióna nových pracovných miest. To by umožnilo zníženie miery nezamestnanosti v EÚ o 0,9 %. Je to nezanedbateľné číslo," povedal Raymond Torres, riaditeľ oddelenia výskumu ILO.
     

Krajiny na juhu EÚ, ako Grécko a Španielsko, zápasia s nezamestnanosťou okolo 25 %, no tieto štáty, ako aj ďalšie, ktoré kríza zasiahla výraznejšie, získali doteraz len malý podiel z investícií poskytnutých Európskou investičnou bankou (EIB), uviedla ILO. Ako dodala, EIB investovala napríklad viac do Rakúska, kde je nízka miera nezamestnanosti, než do Portugalska.
     

Ak plán zohľadní potreby krajín ako Grécko, tak najvyššie tempo rastu tvorby pracovných pozícií zaznamenajú práve tieto štáty. Ak sa tak nestane, "súčasné ekonomické rozdiely v Európe, ako aj rozdiely v oblasti výšky nezamestnanosti, sa iba prehĺbia," dodala ILO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies