Investičná aktivita v európskych mestách klesla o 27 %

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 09:58 • 2 min
Investičná aktivita v európskych mestách klesla o 27 %

BRATISLAVA - Politické a ekonomické otrasy priveľmi neznižujú dopyt po nehnuteľnostiach v Európe. Na zachovanie tohto trendu by prioritou veľkých európskych miest malo byť vytváranie vysoko kvalifikovaných miest pre prácu s pridanou hodnotou v kancelársky priestoroch, a zvyšovať tak dopyt nájomcov a investorov po aktívach. Vyplýva to zo štúdie medzinárodnej konzultačnej spoločnosti Colliers International.

slovakia

left justify in out

Výsledok hlasovania Veľkej Británie o opustení Európskej únie, vzostup populistickej politiky v celej Európe a nový politický režim v USA naznačujú podľa spoločnosti príchod zásadnejších zmien. „Napriek tomu, naďalej možno v Európe vidieť ekonomický rast, ako aj zvyšujúci sa apetít investičného kapitálu po nehnuteľnostiach po celom svete, a to najmä v dôsledku pokračujúceho hľadania výnosov a príjmov,“ uviedol vedúci prieskumu v Colliers International Damian Harrington.

Investičná aktivita v európskych mestách klesla o 27 %. Spoločnosť však uviedla, že počas uplynulých dvoch rokov bol pomer medzi mestami s investičnou aktivitou a mestami, ktoré hlásili pokles v obchodovaní, vyrovnaný. Pozitívny rast aktivity zaznamenalo v minulom roku asi 50 % trhov a to v Holandsku, Španielsku, Írsku, Fínsku, Českej republike a Maďarsku. Skromnejšia expanzia bola vo Švédsku, Poľsku a Rumunsku.

Medzi najväčšie realitné investície v roku 2016 patrili oblasti trhu s kanceláriami a maloobchod, ktoré ku koncu minulého roka predstavovali 60 %, resp. 13 % z celkovej investičnej aktivity na 25 hlavných európskych trhoch. Rastie záujem aj o investície do rezidenčných nehnuteľností, ktorý vo veľkých mestách prevyšuje rast v iných odvetviach.

Hoci sa aktivita v hotelovom sektore zdá byť obmedzená v celom regióne, pri bližšom pohľade na investičné aktivity v mestách sa ukazuje nárast popularity tohto sektora, dodáva Colliers International. Rast dopytu po cestovaní v práci i vo voľnom čase ovplyvnil investície do hotelov. Objem investícií do tohto sektora bol v minulom roku o tretinu vyšší než je priemerný cyklus.

V kategórii predaja pozemkov pre developerov Colliers International zaznamenal pokles v rámci celej Európy. Vo veľkých európskych mestách klesol predaj z 8,13 % v roku 2007 na 3,25 % na konci minulého roka. Investori teraz zaujímajú dlhodobejšie vyčkávacie pozície a berú do úvahy faktory, ktoré udržia predaj v malom objeme. "Nedostatok vo veľmi potrebnom developmente iba spomalí tempo investičnej aktivity, ktorá by mohla spôsobiť to, že sa len upevnia už tak nízke výnosy,“ skonštatoval riaditeľ pre cezhraničné kapitálové trhy v Colliers International Richard Divall.

Colliers International Group poskytuje komerčné realitné služby v 68 krajinách po celom svete a zamestnáva 15 tisíc pracovníkov. Pre vlastníkov nehnuteľností a investorov poskytuje služby v oblastiach sprostredkovania, investičného predaja, projektového manažmentu, správy nehnuteľnosti a aktív, poradenstva, ohodnocovania a oceňovania nehnuteľností.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies