Investície na Slovensku sa koncom vlaňajška priblížili predkrízovej úrovni

NETKY.SK • 6 Marec 2015, 12:20 • 2 min
Investície na Slovensku sa koncom vlaňajška priblížili predkrízovej úrovni

BRATISLAVA – Výsledky, ktorými slovenská ekonomika ukončila minulý rok, priniesli pozitívne nálady do očakávaní budúceho vývoja. Konštatovala to dnes Národná banka Slovenska (NBS) po zverejnení najnovších údajov Štatistickým úradom (ŠÚ) SR. Za povzbudzujúci moment označila rast investícií vo 4. štvrťroku medzikvartálne o 3 %.

slovakia

left justify in out

Ekonomika Slovenska vzrástla na konci vlaňajška v porovnaní s rovnakým obdobím 2013 o 2,4 % a oproti predchádzajúcemu kvartálu o 0,6 %. Analytici NBS upozornili, že ekonomiku ťahal tak zahraničný, ako aj domáci dopyt. V rámci domáceho dopytu investície predstihli konečnú spotrebu.

 

"Rast investícií je povzbudzujúcim momentom vzhľadom na doterajšiu od krízy pretrvávajúcu neochotu investovať a dlhodobý pokles podielu investícií na hrubom domácom produkte (HDP), ktorý sa konečne odrazil od dna a v posledných štvrťrokoch sa mierne zvýšil. Výsledkom minuloročného relatívne stabilného rastu investícií zo štvrťroka na štvrťrok je priblíženie sa predkrízovému štandardu investovania," zhodnotili analytici.

 

Ako dodali, do predkrízovej úrovne však ekonomike koncom roka 2014 ešte chýbalo necelých 5 % reálneho objemu investícií. Investície chýbajú predovšetkým súkromnému sektoru. "Na druhej strane verejný sektor presiahol predkrízovú úroveň investícií za celý rok 2014 o 12 %, najmä vďaka eurofondom, aj keď tam mohol byť priestor na úspešnejšie čerpanie a vytváranie investícií," podotkla centrálna banka.

 

Analytici zároveň zdôraznili, že rast súkromnej spotreby sa koncom roka zrýchlil medzikvartálne na 0,6 % aj vďaka nízkej inflácii. Opätovne rýchlejšie ako spotreba domácností rástla vládna spotreba, a to o 1 %. Export tovarov a služieb vzrástol oproti predchádzajúcemu štvrťroku o 1,3 %.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies