Investície domácich a zahraničných firiem by sa mali zrovnoprávniť

NETKY.SK • 13 Január 2012, 09:57 • 2 min
Investície domácich a zahraničných firiem by sa mali zrovnoprávniť

Investície domácich a zahraničných firiem by sa mali zrovnoprávniť

slovakia

left justify in out

img

V nasledujúcich rokoch by malo na Slovensku dôjsť k zrovnoprávneniu domácich podnikateľov a zahraničných investorov. Dnes sa na tom zhodli predstavitelia Neformálneho ekonomického fóra (NEF) s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom na spoločnom stretnutí v Bratislave. "Regiónom by najviac pomohlo, aby sa zrovnoprávnila investícia zahraničného a slovenského investora," povedal pre TASR člen výboru NEF Ján Gabriel.
Ako informoval hovorca prezidenta Marek Trubač, postavenie slovenských a zahraničných podnikateľov treba vyrovnať najmä kvôli stabilite vytvorených pracovných miest. A to najmä v prípade menších a stredných podnikateľských subjektov. "Pretože tí tu sú, tí sa tu narodili, tí tu zostanú a neodídu," zdôraznil Trubač.
Cieľom by preto malo byť dostať domáce subjekty na takú úroveň finančnej podpory, na akej sa nachádzajú zahraniční investori, ktorí žiadajú o štátnu pomoc. Prezident preto apeloval na predstaviteľov NEF, aby tlačili na vládu, ktorá by mala v tomto smere podniknúť potrebné kroky.
Na stretnutí sa takisto hovorilo o tom, ako udržať hospodársky rast slovenskej ekonomiky. Podľa Gabriela je v tejto otázke kľúčové zefektívnenie verejnej správy. "Myslíme si, že Slovensko má stále na to, aby išlo smerom rastu HDP. Treba sa držať zdravého prúdu v Európe, treba sa držať eura," upozornil Gabriel. Zároveň je podľa neho potrebné nepoľaviť na kvalite priemyselnej výroby. "Treba vyrábať ďalej v nemeckej kvalite. Ukázalo sa, že u nás sa to dá," dodal.
Prezident na stretnutí vyjadril aj obavu o kvalitu slovenského školstva, ktorá podľa neho stále upadá. Deje sa tak aj napriek tomu, že počet vysokých škôl a univerzít stúpa. "Veľmi poklesla aj kvalita stredného odborného školstva a učilíšť, ktoré produkovali odbornú a kvalifikovanú pracovnú silu," informoval Trubač. Podľa názoru prezidenta SR Ivana Gašparoviča je tak aj školstvo jednou z oblastí, ktorou by sa mala po marcových voľbách zaoberať nová vláda SR.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies