Investícia Jaguar je výnimočná v EÚ v období po začiatku ekonomickej krízy

NETKY.SK • 10 August 2016, 12:31 • 2 min
Investícia Jaguar je výnimočná v EÚ v období po začiatku ekonomickej krízy

BRATISLAVA/NITRA - Slovensko príchodom automobilky Jaguar Land Rover (JLR) získa investíciu, ktorá je výnimočná v celej v EÚ v období po začiatku ekonomickej krízy. Uviedol to pre TASR hovorca Ministerstva hospodárstva (MH) SR Maroš Stano.

slovakia

left justify in out

Podľa neho prinesie investícia nielen priame pracovné miesta, ale aj následné ďalšie vyvolané investície a tým aj tisíce ďalších pracovných pozícií. "Už v súčasnosti to dokazujú informácie o príchode a záujme ďalších investorov nadväzujúcich na produkciu samotnej automobilky," poznamenal.

 

Ani výsledok nedávneho referenda vo Veľkej Británii na plánoch JLR podľa Stana nič nezmenil. "Investície tohto typu a rozsahu potvrdzujú, že Slovensko má stabilné podnikateľské i politické prostredie a je korektným dôveryhodným partnerom, čo aj menším investorom poskytuje záruku bezpečnosti investícií umiestnených v našej krajine. Aj preto v posledných mesiacoch celkový objem nových investícií na Slovensku prudko vzrástol, pričom ide nielen o nových investorov, ale aj o rozširovanie výrobných kapacít tých, ktorí sú už u nás etablovaní," zdôraznil.

 

Ministerstvo hospodárstva SR podľa neho spolu s rezortnou agentúrou SARIO vyvíjajú intenzívne aktivity v záujme príchodu ďalších investícií, predovšetkým do regiónov s vyššou mierou nezamestnanosti, čo sa v posledných mesiacoch aj darí dosiahnuť.

 

"Automobilový sektor je pre Slovensko kľúčový, pretože zamestnáva podľa niektorých štatistík priamo a nepriamo takmer 200.000 ľudí a tvorí 12 % HDP. Automobilový priemysel patrí k lídrom inovácií a pre rezort hospodárstva a celú krajinu je zásadné, aby sa rozvíjali vývojové a výskumné centrá automobiliek a nadväzujúcich odvetví. Ďalší rozvoj a investície by preto mali smerovať do vývoja v odvetviach naviazaných na automobilový priemysel, najmä do odvetví s vysokou pridanou hodnotou (napríklad IT systémy v automobilovom priemysle). Slovenská republika a ministerstvo hospodárstva má veľký záujem naďalej vytvárať priaznivé podmienky pre ďalší rozvoj," dodal Stano.

 

Britská automobilka Jaguar Land Rover chce s výstavbou závodu pri Nitre začať po získaní príslušných povolení koncom leta. Potvrdil to v Bratislave na stretnutí s novinármi 26. júla prevádzkový riaditeľ investície JLR v Nitre Alexander Wortberg. Práce so slovenskými partnermi podľa jeho slov pokračujú veľmi dobre.

 

Wortberg pripomenul, že prvé vozidlá JLR by z linky nitrianskeho závodu mali zísť koncom roku 2018. V prvej fáze sa očakáva ročná výroba asi 150.000 vozidiel.

 

Nitriansky závod Jaguar Land Rover má podľa rozhodnutia vlády SR z 13. januára status významnej investície. "Podnikateľský zámer s investičnými nákladmi v celkovej nominálnej výške 1,406 miliardy eur sa bude realizovať na území Strategického parku Nitra, v katastrálnom území Dražovce a Lužianky, okres Nitra. V priamej súvislosti s podnikateľským zámerom sa vytvorí 2834 nových pracovných miest do konca roka 2020," spresnilo MHSR v dôvodovej správe k vládnemu materiálu.

 

Vláda SR v súvislosti s investíciou JLR schválila 11. decembra 2015 aj poskytnutie štátnej pomoci vo forme dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný a nehmotný majetok v maximálnej výške 130 miliónov eur.

 

Memorandum o porozumení s britskou spoločnosťou podpísala slovenská vláda 11. augusta 2015. Výberu Slovenska podľa automobilky predchádzala dôkladná analýza viacerých lokalít v Európe, Spojených štátoch a Mexiku. V prospech SR hovorila silná sieť dodávateľov a dobrá logistická infraštruktúra. Automobilka, ktorá patrí indickému koncernu Tata Motors, si vybrala Nitru za miesto pre svoj nový závod s výrobnou kapacitou 300.000 vozidiel ročne. V krajine už majú svoje závody nemecký Volkswagen, juhokórejská Kia aj francúzska automobilka Peugeot.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies