Invázia talentov krajín V4 vyvrcholí záverečným workshopom v Považskej Bystrici

NETKY.SK • 7 Máj 2017, 16:08 • 2 min
Invázia talentov krajín V4 vyvrcholí záverečným workshopom v Považskej Bystrici

POVAŽSKÁ BYSTRICA – Záverečnou výstavou diel talentovaných výtvarníkov zo štátov V4 vyvrcholí v pondelok (8.5.) v považskobystrickej Základnej umeleckej škole Imra Weinera Kráľa medzinárodný projekt Invázia talentov. Projekt spolufinancovaný Medzinárodným vyšehradským fondom spojil talentovaných výtvarníkov z českých Pardubíc, maďarského Csongrádu, Považskej Bystrice a organizátorského poľského mesta Belchatów.

slovakia

left justify in out

Ako TASR informovala hovorkyňa Považskej Bystrice Iveta Kováčiková, hlavným poslaním projektu je prezentovať umelecké schopnosti mladých maliarov vo veku od desať do 15 rokov, šírenie a rozvoj umeleckého talentu detí a mládeže vo výtvarnom umení a užšie partnerstvo medzi mestami Vyšehradskej skupiny prostredníctvom výmeny talentovaných mladých umelcov.

 

"Projekt je realizovaný v cykloch, zúčastnilo sa ňom desať detí z každého mesta. Výber výtvarne nadaných žiakov, ktorí mali možnosť zapojiť sa do projektu, mala v Považskej Bystrici po dohode s mestom na starosti Základná umelecká škola Imra Weinera Kráľa, ktorá je zameraná na výtvarné umenie a navštevujú ju deti z celého mesta a okolia. Vybrané deti museli byť nielen talentované, ale tiež komunikatívne a museli mať základné znalosti angličtiny," doplnila Kováčiková.

 

Ako dodala, chlapci a dievčatá sa v rámci projektu zúčastnili na troch workshopoch. V máji 2016 absolvovali v Pardubiciach umelecké dielne, v rámci ktorých sa zamerali na tému plastov a ich umeleckého spracovania, výsledkom má byť návrh dizajnu novej verejnej sochy vytvorenej účastníkmi projektu. V auguste 2016 čakala deti maľba pod holým nebom v Bełchatówe v Poľsku, kde sa zamerali na techniku maľovania s farbami a skicovania uhlím v parku, prípadne v športovom rekreačnom stredisku. V apríli 2017 sa konali umelecké dielne v maďarskom meste Csongrád. Deti sa tu venovali maľbe, grafike a spoznali typické tradičné maďarské výrobky, ručne vyrobené predmety zo slamy a šúpolia.

 

V máji je hostiteľom Považská Bystrica. "Hlavným cieľom projektu v našom meste je predstaviť prírodné a mestské dominanty svojho domova – mesta a symbolicky spojiť kultúrne prvky krajín V4 formou veľkoplošnej maľby realizovanej a prezentovanej mladými ľuďmi. V Považskej Bystrici sa tiež bude konať záverečná výstava vytvorených diel, jej slávnostné otvorenie sa uskutoční 8. mája o 14.00 h v priestoroch Základnej umeleckej škole v Považskej Bystrici," doplnila považskobystrická hovorkyňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona