Invalidný dôchodok považovaný za starobný dôchodok sa zvyšil o 7,80 eura

NETKY.SK • 20 Január 2014, 10:12 • 2 min
Invalidný dôchodok považovaný za starobný dôchodok sa zvyšil o 7,80 eura

BRATISLAVA - Na Sociálnu poisťovňu sa v súvislosti s valorizáciou dôchodkov od 1. januára 2014 obracajú poberatelia invalidného dôchodku, ktorý sa považuje za starobný dôchodok, s otázkou, prečo sa ich dôchodok zvýšil o 7,80 eura, a nie o 8,80 eura ako starobný dôchodok.

slovakia

left justify in out

Podľa platných právnych predpisov sa invalidný dôchodok považovaný za starobný dôchodok od 1. januára 2014 zvyšuje rovnako ako invalidný dôchodok. Znamená to, že invalidný dôchodok považovaný za starobný dôchodok priznaný z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 % sa zvyšuje o 7,80 eura a invalidný dôchodok považovaný za starobný dôchodok priznaný z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť najviac o 70 % o 4,50 eura. Ak sú tieto dôchodky vyplácané v sume jednej polovice z dôvodu súčasného vyplácania iného dôchodku, zvyšujú sa o 2,80 eura alebo o 1,80 eura.

Platné právne predpisy pri stanovení spôsobu valorizácie v týchto prípadoch vychádzajú predovšetkým zo skutočnosti, že invalidný dôchodok sa iba považuje za starobný dôchodok, čo neznamená, že sa zmenil na starobný dôchodok. Za starobný dôchodok sa iba považuje, pretože sa vypláca zo základného fondu starobného poistenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies