Intervencia v Stredoafrickej republike si vyžiadala prvé obete na strane Francúzov

NETKY.SK • 10 December 2013, 13:56 • 2 min
Intervencia v Stredoafrickej republike si vyžiadala prvé obete na strane Francúzov

PARÍŽ - Francúzsko v utorok informovalo o prvých dvoch obetiach, ktoré si vyžiadal jeho vojenský zásah v Stredoafrickej republike.

slovakia

left justify in out

Príslušníci francúzskej parašutistickej jednotky v noci z pondelka na utorok hliadkovali v oblasti neďaleko letiska v hlavnom meste Bangui, keď na nich zaútočili povstalci. O ich smrti ako prvý informoval predseda francúzskeho parlamentu Claude Bartolone, ktorému to oznámil premiér chudobnej africkej krajiny. "S obrovským smútkom sa predseda dozvedel o úmrtiach dvoch francúzskych vojakov minulú noc v Bangui," uviedla kancelária francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda v oficiálnom stanovisku.

Francúzski vojaci začali hliadkovať v uliciach hlavného mesta Bangui minulý týždeň potom, ako takýto krok odsúhlasila Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN). Rezolúcia BR OSN dáva jednoročný mandát Medzinárodnej podpornej misii v Stredoafrickej republike (MISCA), ktorú má po dosiahnutí cieľového stavu tvoriť 3600 afrických a 1200 francúzskych vojakov. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun sa teraz má v priebehu troch mesiacov vyjadriť, či odporúča premenu MISCA na plnohodnotnú mierovú misiu. 

Kríza v 4,5-miliónovej SAR sa začala v decembri 2012, keď moslimskí povstalci postupne prevzali kontrolu nad viacerými mestami. V januári znepriatelené strany pristúpili na prímerie, no vláda nebola ochotná splniť všetky požiadavky, na čo povstalci zareagovali oznámením, že obnovujú boje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona