Intervencia na Ukrajine môže ohroziť európsku bezpečnosť

NETKY.SK • 2 Marec 2014, 10:11 • 2 min
Intervencia na Ukrajine môže ohroziť európsku bezpečnosť

WASHINGTON - Americký minister obrany Chuck Hagel v sobotu povedal svojmu ruskému partnerovi, že vojenskú intervenciu Ruska na Ukrajine sprevádza riziko vzniku ďalšej nestability a eskalácie napätia, "ktoré môže ohroziť európsku a medzinárodnú bezpečnosť". Informoval o tom Pentagón, ktorý citovala agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Minister Hagel zdôraznil, že bez zmeny na zemi, Rusko riskuje ďalšiu nestabilitu v regióne, izoláciu v medzinárodnom spoločenstve a eskaláciu, ktorá by ohrozila európsku a medzinárodnú bezpečnosť," uviedol vo vyhlásení hovorca Pentagónu, kontraadmirál John Kirby.
      

Americký prezident Barack Obama predtým povedal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že Rusko jasne porušilo zvrchovanosť Ukrajiny tým, že vyslalo svojich vojakov na Krym a varoval ho pred dôsledkami. Citovala ho agentúra Reuters.
      

"USA odsudzujú ruskú vojenskú intervenciu na ukrajinské územie," informoval Biely dom vo vyhlásení o obsahu 90-minútového telefonátu Obamu s Putinom.
      

Obama súčasne vyzval Rusko, aby znížilo napätie na Ukrajine tým, že stiahne svoje sily nazad na ich základne na Krymskom polostrove a zdrží sa akéhokoľvek zasahovania inde na Ukrajine. Varoval Putina, že "pokračujúce porušovanie medzinárodného práva povedie k väčšej  politickej a ekonomickej izolácii" krajiny, napísala agentúra DPA.
      

Obama podľa tohto zdroja vyzval na okamžité začatie dialógu medzi Ruskom a ukrajinskou vládou. Povedal Putinovi, že ak má Rusko obavy o etnických Rusov na Ukrajine, treba ich riešiť mierovou cestou.
      

Biely dom uviedol, že USA pozastavia svoju účasť na prípravných stretnutiach pre summit skupiny G-8, ktorý sa má uskutočniť júni v ruskom Soči.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies