Interrupciou sa končí približne štvrtina tehotenstiev ročne

NETKY.SK • 12 Máj 2016, 12:11 • 2 min
Interrupciou sa končí približne štvrtina tehotenstiev ročne

ŽENEVA - Interrupciou sa končí jedno zo štyroch tehotenstiev ročne. Vyplýva to z celosvetového odhadu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) so sídlom v Ženeve a newyorského vedeckovýskumného Guttmacherovho ústavu, z ktorého cituje agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Štúdia zverejnená v britskom odbornom týždenníku Lancet ďalej uvádza, že v súčasnosti sa ročne uskutoční až 56 miliónov interrupcií, čo je viac než sa pôvodne predpokladalo.

 

Počet interrupcií sa celosvetovo zvýšil z 50 miliónov ročne v rokoch 1990-94 na 56 miliónov ročne v rokoch 2010-14.

Za uplynulých 25 rokov sa v bohatých rozvinutých krajinách štatistiky vykonaných umelých potratov znížili - naopak, v chudobných krajinách sa situácia nemení. Odborníci v tejto súvislosti vyzvali na nové prístupy v antikoncepčných metódach.

 

V bohatých krajinách sa počet interrupcií znížil z 27 prerušení tehotenstva pripadajúcich na 1000 žien v roku 2014 na 46 na 1000 žien v roku 1990.

 

"V rozvinutých krajinách sa počet interrupcií trvalo znižuje najmä vďaka používaniu modernej antikoncepcie, čo dáva ženám širšie možnosti regulácie načasovania pôrodnosti a počtu detí, aký si želajú," uvádza hlavná autorka štúdie z Guttmacherovho ústavu Gilda Sedghová.

 

Naopak, v rozvojových chudobných krajinách sveta sa za ostatných 25 rokov počet interrupcií na 1000 žien znížil iba z 39 na 37. Najvážnejšia je situácia v Latinskej Amerike, kde sa interrupciou končí až jedno z troch tehotenstiev, čo sú najvyššie údaje zo všetkých regiónov sveta.

 

Štúdia zároveň upozorňuje, že zákaz vykonávania prerušenia tehotenstva nevedie k zníženiu týchto čísiel - dôsledkom je, naopak, rozmach nezákonných a často životu nebezpečných interrupcií.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies