Interpretačné doložky k obrannej dohode s USA sú obsahovo v súlade

NETKY.SK • 1 Február 2022, 16:48 • 2 min
Interpretačné doložky k obrannej dohode s USA sú obsahovo v súlade

BRATISLAVA – Americká a slovenská interpretačná doložka k dohode o obrannej spolupráci SR s USA sú obsahovo plne v súlade. V utorok to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. Ocenila by, ak by bola zverejnená aj americká doložka.

slovakia

left justify in out

„Znamená to, že obe zmluvné strany si v zásade rovnakým spôsobom vykladajú text tej dohody. Je to dobré práve pre to, že všetky ďalšie, nielen táto politická generácia, sú viazané z hľadiska interpretácie dohody týmito interpretačnými doložkami," vyhlásila prezidentka. Čaputová opäť potvrdila, že by vyhlásila referendum o súhlase s dohodou s USA, ak by boli splnené ústavné podmienky. Zatiaľ nechcela komentovať, či by pri ratifikácii čakala na výsledok referenda.

 

img

 

„Nepredbiehajme. Zmluva zatiaľ nie je podpísaná, odsúhlasená v parlamente, zároveň tu neprebieha žiaden ohlásený zber podpisov, nie sú známe otázky, zároveň ratifikačný proces nijakým spôsobom nebráni tomu, aby ľudia realizovali svoje petičné právo, ktoré môže smerovať k referendu.“

 

Podpis dohody o obrannej spolupráci medzi Slovenskou republikou a Spojenými štátmi americkými sa očakáva vo štvrtok 3. februára. Do USA preto vycestuje slovenská delegácia na čele s ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽaNO) a ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom (nominant SaS). Uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany vlády SR a USA už odsúhlasila vláda a Bezpečnostná rada SR. Po podpise dokumentu na základe splnomocnenia hlavy štátu ho musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou.

 

 

Zmluva by mala umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Dohoda by mala platiť desať rokov. Potom zostáva platná, alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou. Opozícia zmluvu kritizuje a hovorí o vytváraní amerických vojenských základní na Slovensku, približovaní amerických vojsk k ruskej hranici a okliešťovaní kompetencií našich štátnych orgánov.

 

Možno vás zaujme: Suja sa mal ospravedlniť Benčíkovi



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies