Interpol zamietol zatykač na českého europoslanca Štětinu, dôvodom mala byť návšteva separatistického tábora

NETKY.SK • 12 Júl 2017, 13:24 • 2 min
Interpol zamietol zatykač na českého europoslanca Štětinu, dôvodom mala byť návšteva separatistického tábora

PRAHA - Český europoslanec Jaromír Štětina z TOP 09 sa nemusí obávať medzinárodného zatykača, ktorý naňho vydal Azerbajdžan za jeho návštevu separatistického regiónu Náhorný Karabach.

slovakia

left justify in out

Žiadosť podľa Európskej ľudovej strany (EPP) zamietla medzinárodná policajná organizácia Interpol, ktorá súčasne požiadala svoje členské štáty, aby Štětinu neuvádzali vo svojich databázach, uviedol dnes portál iDNES.cz s odvolaním sa na hovorcu EPP.  

 

Štětina navštívil Náhorný Karabach 20. februára spolu s luxemburským poslancom Frankom Engelom a cyperskou poslankyňou Eleni Theocharusovou. V tom čase sa tam konalo referendum o prijatí novej ústavy, ktorej súčasťou je vymedzenie prezidentských právomocí a premenovanie územného celku na Republiku Arcach, čo je historický názov Náhorného Karabachu.

 

Proti referendu protestoval Azerbajdžan, pretože o toto územie už 25 rokov vedie spor so susedným Arménskom. "Vydanie zatykača na troch poslancov Európskeho parlamentu malo za cieľ zastrašiť stovky medzinárodných odborníkov, ktorí dnes pracujú v Náhornom Karabachu. Zastrašovanie a nátlak sú totiž bežnými nástrojmi azerbajdžanskej diktatúry," reagoval Štetina na zamietnutie zatykača.

 

Odmietol tiež tvrdenie predstaviteľov azerbajdžanského parlamentu, že traja europoslanci nesú zodpovednosť za eskaláciu napätia v Náhornom Karabachu. "Ide o nehorázne tvrdenie, ktoré absolútne odmietam, pretože dobre vieme, že v tejto vojne nesú straty na životoch ako azerbajdžanskí, tak aj arménski vojaci," dodal Štetina, ktorý v oblasti pred 25 rokmi pôsobil ako vojnový reportér.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies