Interpol vydal zatykač na bývalého kremeľského bankára Pugačova

NETKY.SK • 27 November 2014, 15:23 • 2 min
Interpol vydal zatykač na bývalého kremeľského bankára Pugačova

LONDÝN/MOSKVA - Interpol vydal zatykač na ruského miliardára Sergeja Pugačova, ktorý bol známy aj ako "kremeľský bankár". Informoval o tom denník Die Welt.

slovakia

left justify in out

O vydanie zatykača požiadali ruské úrady, ktoré ho podozrievajú zo sprenevery a rozsiahlych podvodov, za čo mu v Rusku hrozí až 10-ročné väzenie. Bývalý oligarcha a senátor vybudoval v Rusku veľké firemné impérium, no kúpil aj rad spoločností v zahraničí, napríklad francúzsku sieť Hédiard.
     

Zlaté časy sa skončili bankrotom jeho banky Mešprombank v roku 2010, ktorý sa zaradil medzi najväčšie finančné škandály v krajine. Moskva mu vďaka dôvere vtedy pomohla oligarchovi zvládnuť krízu sumou viac než 1 miliardy USD (800 miliónov eur). Keď sa však v tom istom roku dostala banka do podozrenia zo sprenevery štátnych prostriedkov a začalo sa vyšetrovanie, Pugačov opustil Rusko. Miliardár sa odvtedy usiluje dostať k svojim zmrazeným účtom a tvrdí, že Kremeľ ho prenasleduje, nakoľko sa medzičasom stal jeho kritikom.
     

Pugačov takmer 10 rokov pracoval ako senátor ruskej republiky Tuva na mongolskej hranici a v roku 2008 ho tajné služby označili ako muža s úzkym vzťahom k Putinovi. V britskom časopise Forbes sa v rebríčku najbohatších ľudí sveta v roku 2008 zaradil na 605. miesto s majetkom v hodnote 2 miliardy USD. Pugačov má sídla v Moskve, Londýne a na Azúrovom pobreží a v roku 2011 bol jedným z hostí na svadbe monackého kniežaťa Alberta II.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies