Interpol pozastavil pátranie po ukrajinskom exprezidentovi Janukovyčovi

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 13:04 • 2 min
Interpol pozastavil pátranie po ukrajinskom exprezidentovi Janukovyčovi

KYJEV - Medzinárodná organizácia Interpol pozastavila pátranie po bývalom ukrajinskom prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi, informovala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na advokátsku spoločnosť Joseph Hage Aaronson, ktorá zastupuje exprezidentovu rodinu.

slovakia

left justify in out

"Janukovyč sa už nenachádza na zozname hľadaných osôb," uvádza sa vo vyhlásení spoločnosti.

 

Podľa agentúry k tomu došlo po tom, ako Janukovyčovi právnici podali námietku, že trestné konanie proti ich mandantovi má politický charakter. Interpol ho zo zoznamu hľadaných osôb vyškrtol 16. júla, dodala RIA Novosti.

 

Interpol pred časom vyhlásil po Janukovyčovi medzinárodné pátranie, pričom žiadal jeho zadržanie a vydanie na Ukrajinu, aby tam čelil súdnemu procesu a prípadne si tam odpykal súdom stanovený trest. Podľa Interpolu bolo dôvodom pre pátranie po Janukovyčovi podozrenie zo sprenevery verejných financií vo veľkom rozsahu, a to aj za účasti organizovanej zločineckej skupiny.

 

Janukovyč bol za prezidenta Ukrajiny zvolený 25. februára 2010. Po sérii protivládnych protestov na prelome rokov 2013 a 2014 ho ukrajinský parlament vo februári 2014 zbavil prezidentských právomocí. Po zmene vlády v Kyjeve Janukovyč opustil Ukrajinu a požiadal ruské orgány o ochranu, pričom tvrdil, že "extrémisti" v jeho krajine ohrozovali na živote nielen jeho, ale aj jeho rodinu.

 

Začiatkom roku 2015 vyšlo najavo, že úrad ukrajinského generálneho prokurátora začal konať v Janukovyčovej neprítomnosti vo veci podozrenia zo založenia zločineckej organizácie a obrátil sa na Rusko so žiadosťou o jeho vydanie. Ruské ministerstvo spravodlivosti však tvrdí, že takú žiadosť nedostalo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona