Interpol je znepokojený prístupom k pasovým kontrolám

NETKY.SK • 9 Marec 2014, 15:14 • 2 min
Interpol je znepokojený prístupom k pasovým kontrolám

RÍM - Interpol dnes oznámil, že najmenej dva pasy z jeho databázy stratených alebo odcudzených cestovných dokladov boli použité pri registrácii cestujúcich spoločnosti Malaysia Airlines, ktorej lietadlo zmizlo v sobotu počas letu v oblasti medzi Malajziou a Vietnamom.

slovakia

left justify in out

Špecialisti Interpolu skúmajú aj ďalšie podozrivé pasy cestujúcich zmiznutého lietadla, informovala dnes agentúra Reuters.

 

Interpol súčasne vyslovil znepokojenie nad tým, že od nahlásenia straty dvoch pasov, patriacich Rakúšanovi a Talianovi, až po odlet malajzijského lietadla z Kuala Lumpuru pracovníci pasových kontrol ani raz nekonzultovali databázu odcudzených pasov.

 

"Aj keď je príliš skoro špekulovať o akejkoľvek spojitosti medzi týmito ukradnutými pasmi a zmiznutým lietadlom, veľké znepokojenie vyvoláva fakt, že nejaký cestujúci môže vstúpiť na palubu lietadla na medzištátnej linke s použitím ukradnutého pasu registrovaného v databázach Interpolu," uviedol dnes v Ríme jeho generálny tajomník Ronald Noble vo vyhlásení.

Malajzijská vláda prešetruje aj verziu, že príčinou zmiznutia lietadla, letiaceho z Kuala Lumpuru do Pekingu, by mohol byť aj teroristický útok. 

Súčasne sa začalo prešetrovanie štyroch podozrivých ľudí, ktorí boli na palube lietadla, z nich dvaja cestovali na odcudzené pasy spomínaných Európanov. Podľa americkej televízie CNN tieto osoby si letenky kúpili spoločne.

 

Keďže na palube boli aj traja občania USA, Spojené štáty do Malajzie vyslali agentov FBI, aby sa zapojili do vyšetrovania. Američania sa podieľajú aj na pátraní po samotnom lietadle.
Pátranie po lietadle na mori i zo vzduchu pokračuje. Letecká spoločnosť Malaysia Airlines dnes ráno oznámila, že "sa obáva najhoršieho". Jej predstavitelia však dnes ráno na základe analýzy radarových záznamov pripustili, že lietadlo možno zmenilo pôvodný smer letu na Peking a vrátilo sa zrejme do oblasti, kde sa po ňom teraz pátra. Oblasť, kde ho hľadajú, preto pátracie tímy rozšírili aj o západné pobrežie Malajzie. Na palube bolo 227 cestujúcich a 12 členov posádky.

Lietadlo zmizlo z obrazoviek radarov v sobotu, asi hodinu po štarte z letiska v Kuala Lumpure. Na jeho palube bolo 239 ľudí, z toho aj dve deti do 23 mesiacov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona