Interpol chváli singapurskú raziu: Dolapili lídrov korupčného syndikátu

NETKY.SK • 23 September 2013, 11:36 • 2 min
Interpol chváli singapurskú raziu: Dolapili lídrov korupčného syndikátu

SINGAPUR - Sekretár Interpolu Ron Noble pochválil prácu singapurskej polície, ktorá minulú stredu počas dvanásťhodinovej operácie zatkla štrnásť osôb - dve ženy a dvanásť mužov, zapletených do ovplyvňovania futbalových zápasov.

slovakia

left justify in out

Je medzi nimi aj údajný vodca gangu Tan Seet Eng, známy pod menom Dan Tan. Noble v pondelok potvrdil, že sa kriminalistickému orgánu s určitosťou podarilo zadržať hlavné osoby syndikátu, ktorý na celom svete manipuloval výsledky stretnutí.

Podľa Európskeho policajného úradu (EUROPOL) mal tento syndikát ovplyvniť minimálne 380 duelov v Európe, vrátane zápasov prestížnej Ligy majstrov a kvalifikácie majstrovstiev sveta. "Som presvedčený o tom, že singapurská polícia v spolupráci s tamojším Úradom pre vyšetrovanie korupcie zaistila hlavných organizátorov tejto skupiny," povedal Noble.

Deväť osôb prepustili na kauciu, zvyšných päť zostáva vo vyšetrovacej väzbe a bude vypočutá. Zadržanie Dan Tana bolo výsledkom niekoľkomesačného vyšetrovania singapurských úradov. Talianska prokuratúra už dávnejšie Dan Tana obvinila z koordinácie celosvetového nelegálneho stávkarského syndikátu, ktorý ovplyvňoval zápasy talianskych súťaží i ďalšie stretnutie po celom svete a zarobil na tom milióny dolárov.

Celosvetovo hľadaný Dan Tan bude pravdepodobne stíhaný a postavený pred súd v Singapure, čím sa tamojšie úrady vyhnú problémom s jeho vydaním do inej krajiny. Singapur napríklad nemá s Talianskom dohodu o vydávaní podozrivých osôb. V oficiálnom vyhlásení singapurskej polície sa píše, že zadržaní sú podozriví z ovplyvňovania zápasov a z účasti v organizovanom zločine. Úrady zatiaľ ale nezverejnili žiadne meno.

Korupčná aféra s ovplyvňovaním zápasov vypukla 11. septembra aj na Slovensku a v Čechách. Policajti zadržali 18 ľudí, z toho šesť v SR, ostatných v ČR. Pri domových prehliadkach zaistili 49.000 eur v hotovosti a techniku na mobilnú komunikáciu. Obvineným z podplácania hrozí väzenie na dva až päť rokov, obvineným z prijímania úplatku tri až osem rokov za mrežami. Prezident Policajného zboru Tibor Gašpar zdôraznil, že na Slovensku ide o prvý odhalený prípad korupcie, ktorý mala spáchať organizovaná skupina. Na vrchole pyramídy podľa polície stojí osoba, ktorá sa nachádza v Ázii a online uzatvárala stávky na zmanipulované futbalové zápasy.

Polícia obvinila z podplácania bývalých hráčov Ivana Žigu, Róberta Ráka a Mariána Dirnbacha. Z prijímania úplatku sú obvinení dunajskostredskí futbalisti Michal Dian, Ivan Hodúr, Tomáš Huber a Marek Božoň. Sprostredkovatelia úplatkov mali ovplyvňovať zápasy aj v Českej republike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies