Internetoví podvodníci pripravili firmy o miliardy dolárov

NETKY.SK • 9 Apríl 2016, 13:04 • 2 min
Internetoví podvodníci pripravili firmy o miliardy dolárov

BOSTON - Internetoví podvodníci čoraz viac využívajú falošné emaily, v ktorých napodobňujú vedenie spoločnosti a vyzývajú zamestnancov k prevodu peňazí na nové účty. Tie sú však pod kontrolou kriminálnych živlov. S odvolaním sa na najnovšiu správu Federálneho vyšetrovacieho úradu (FBI) o tom informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Tieto falošné emaily spôsobili firmám od októbra 2013 do februára tohto roka škody v odhadovanej výške viac než 2,3 miliardy USD (2,02 miliardy eur). Na základe správ od vyšetrovacích úradov z celého sveta FBI uvádza, že takéto prípady zaznamenalo 17.642 firiem minimálne zo 79 krajín.

 

Odborníci a vyšetrovatelia varujú, že prípady falošných mailov sú na vzostupe a rastúce zisky spoločností prilákajú ešte viac podvodníkov. FBI od januára 2015 zaznamenala až 270-percentný nárast počtu identifikovaných obetí a finančných strát. "Ide o trestný čin s malým rizikom, no vysokou odmenou. Predtým, ako vôbec dôjde k zlepšeniu, sa situácia ešte viac zhorší," myslí si bývalý federálny prokurátor Manhattanu Tom Brown.

 

FBI upozorňuje, že podvodníci dlhodobo sledujú firemné emailové účty a používajú rôzne metódy, aby zmiatli zamestnancov a presvedčili ich, že žiadosti o prevod peňazí pochádzajú od najvyššieho vedenia, firemných právnikov alebo dôveryhodných partnerov.

 

"Sledujú zamestnancov, ktorí pracujú s peniazmi, a napodobňujú špecifický jazyk cieľovej spoločnosti, aby následne požiadali o prevod peňazí. Používajú pritom sumy, ktoré sa zdajú legitímne," píše sa v informácii FBI. Podľa úradu sa podvodníci zameriavajú primárne na spoločnosti, ktoré spolupracujú so zahraničnými dodávateľmi alebo pravidelne vykonávajú bankové prevody.

 

Škody sa líšia od prípadu ku prípadu. Napríklad, rakúsky dodávateľ leteckých dielov FACC v januári oznámil, že pre podvodné emaily prišiel o 50 miliónov eur. Firmy v Arizone zas prišli o 25.000 až 75.000 USD.

 

Podľa Browna, ktorý v súčasnosti pracuje v oblasti vyšetrovania kybernetických trestných činov v Berkeley Research Group, tieto prípady dokazujú, že obeť si vôbec nemusí uvedomovať potenciálne dôsledky prieniku hackera do emailového účtu. "Ukazuje to, že prienik do emailového účtu môže znamenať obrovskú finančnú stratu," varuje Brown.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona