Internetové sčítanie ľudu v Austrálii pozastavili kvôli počítačovým útokom

NETKY.SK • 10 August 2016, 08:44 • 2 min
Internetové sčítanie ľudu v Austrálii pozastavili kvôli počítačovým útokom

CANBERRA - Prvý pokus Austrálie o internetové sčítanie obyvateľstva museli dnes prerušiť v dôsledku série útokov počítačových pirátov na webovú stránku štatistickú úradu.

slovakia

left justify in out

Ako informovali austrálske médiá, oficiálnu webovú stránku Austrálskeho štatistického úradu z preventívnych dôvodov na istý čas znefunkčnili, aby pri prípadných ďalších útokoch neprišiel o zhromaždené dáta.

 

Riaditeľ štatistického úradu David Kalisch uviedol, že pred odstávkou webu sa do sčítania ľudu stihli zaregistrovať asi dva milióny Austrálčanov. Spresnil, že počítačový útok nebol zameraný na získanie údajov, ale "na systém" ako taký. Pri sčítaní zhromaždené osobné údaje "sú v bezpečí," zdôraznil.

 

Bezpečnosť dát preveruje aj úrad komisára austrálskej vlády na ochranu osobných údajov.

 

Austrálske bezpečnostné zložky sa pokúšajú zistiť aj to, odkiaľ útok prišiel. Podľa expertov bol zrejme podniknutý zo zahraničia.

 

Kalisch dodal, že nedostatky v počítačovej ochrane webovej stránky úradu boli odstránené a sčítanie sa dnes obnoví.

 

Sčítanie obyvateľstva sa v Austrálii robí každých päť rokov. Rozhodnutie robiť ho tento rok cez internet a uchovať takto získané informácie štyri roky namiesto doteraz obvyklých 18 mesiacov vyvolali obavy bezpečnosť osobných údajov.

 

Ako spresnila agentúra AP, viacerí senátori sa boli vyjadrili, že radšej zaplatia pokutu, ako by mali do sčítacích formulárov uviesť svoje meno a adresu. Úrady na tieto a podobné obavy reagovali ubezpečením, že web štatistického úradu je dobre chránený.

 

Sčítanie by malo pokračovať do septembra. Okrem internetu je možné hlasovať aj klasicky: úrady na požiadanie vydajú aj papierový formulár.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona