Internet vecí ovplyvní 40 % firiem do troch rokov, tvrdí Gartner

NETKY.SK • 9 Február 2015, 11:05 • 2 min
Internet vecí ovplyvní 40 % firiem do troch rokov, tvrdí Gartner

BRATISLAVA - Viac ako 40 % spoločností očakáva, že Internet vecí (Internet of Things - IoT) zmení ich obchodné modely, alebo prinesie nové zdroje príjmov či úspor v nasledujúcich troch rokoch.

slovakia

left justify in out

V dlhodobom horizonte, teda viac ako päť rokov, to predpokladá až 60 % organizácií. Vyplýva to z prieskumu, ktorý vypracovala analytická spoločnosť Gartner. Prieskum sa uskutočnil v októbri 2014, pričom sa ho zúčastnilo 463 vedúcich pracovníkov v oblasti IT a biznisu, ktorí majú znalosti a prehľad o stratégiách IoT vo svojich organizáciách. "Prieskum potvrdil, že Internet vecí je veľmi nevyspelou oblasťou a mnoho organizácií s ňou začína experimentovať," vysvetlil viceprezident a analytik spoločnosti Gartner Nick Jones.

 

Podľa neho len malá časť spoločností nasadila spomínané riešenie do praxe. "Klesajúce ceny za pripojenie a výkon znamenajú, že existuje len málo ekonomických dôvodov prečo nepridať senzory alebo schopnosť komunikovať aj do výrobkov, ktoré stoja rádovo len desiatky dolárov. Skutočnou výzvou v oblasti IoT nie je schopnosť urobiť výrobok "inteligentným", ale rozumieť obchodným príležitostiam, ktoré inteligentné produkty ponúkajú," konštatoval Jones. 

 

Jedným z indikátorov, ktorý naznačuje do akej miery sa spoločnosti na spomínanú oblasť pripravili, je to, či majú pre tento segment vedúcich pracovníkov. Z výsledkov prieskumu vyplýva, že takýto krok uskutočnila menej ako štvrtina opýtaných. "Hoci konkrétna osoba riadiaca aktivity v Internete vecí nie je nutnosťou, riadenie a vízia sú v tejto oblasti veľmi dôležité," podotkol viceprezident pre prieskum spoločnosti Gartner Steve Kleynhans. Analytická firma podľa neho zároveň očakáva v najbližších troch rokoch, že podstatná časť organizácií si stanoví jasné vedenie, prípadne centrum excelentnosti. 

 

Podľa zverejnených informácií má časť respondentov pocit, že vrcholové vedenie ich spoločnosti zatiaľ dostatočne nechápe potenciálny dopad IoT. Postoje k tomuto fenoménu sa naviac výrazne líšia podľa odvetvia. Pozadu sú predovšetkým verejná správa, školstvo, bankovníctvo a poisťovníctvo. Na druhej strane v segmente telekomunikácií a vo všeobecnosti služieb boli z hľadiska chápania IoT známkované nadpriemerne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies