Internet v školách stál štát vlani necelých šesť miliónov eur

NETKY.SK • 11 Jún 2014, 12:35 • 2 min
Internet v školách stál štát vlani necelých šesť miliónov eur

BRATISLAVA – Zabezpečenie internetu pre základné a stredné školy a služieb s tým spojených si vyžiadalo vlani 5,9 milióna eur. Pripojenie škôl na internet zabezpečuje ministerstvo školstva v rámci projektu Infovek 2. Zo schváleného rozpočtu 6,7 milióna eur bolo vlani bola napokon vyčerpaných necelých šesť miliónov. Vyplýva to zo správy o plnení projektu Infovek 2 za rok 2013, ktorú dnes vzala na vedomie vláda.

slovakia

left justify in out

Ku koncu minulého roka bolo vysokorýchlostným širokopásmovým internetom podľa dokumentu pokrytých takmer 90 percent škôl, zvyšných desať percent je pripojených rýchlosťou nižšou ako 256 kbps. „K 31. 12. 2013 využívalo službu internetového pripojenia 3007 škôl, z toho 71 škôl využívalo službu WiFi s pripojením prostredníctvom siete SANET. Satelitným pripojením bolo zabezpečených 31 škôl,“ uvádza správa.

 

Projekt Infovek 2 stojí štát v rokoch 2010 až 2015 asi 28,6 milióna eur. Zabezpečuje ho firma Slovak Telekom. Pôvodnú kritizovanú zmluvu v hodnote 38,7 milióna eur uzavrel v roku 2010 s firmou exminister školstva Ján Mikolaj (vtedy SNS). Vyše 10-miliónovú úsporu v projekte vyrokoval jeho následník v kresle ministra Eugen Jurzyca. Keďže v roku 2015 končí zmluva s firmou Slovak Telekom, ministerstvo školstva má podľa správy do konca tohto roka iniciovať súťaž na dodávateľa internetového pripojenia.

 

Učiteľ Ján Macek z Nových školských odborov internet zabezpečený cez Infovek 2 v marci kritizoval na svojom blogu. Podľa vlastných slov učí na tretej najväčšej škole na Slovensku s piatimi počítačovými učebňami. Aj keď ministerstvo platí za internet 120 eur mesačne, funguje pomaly, píše učiteľ. „Ak je zapnutá len polovica z počítačov, tak sa nedá pracovať a na interaktívnej tabuli ani poriadne učiť. Pri prezeraní obyčajných webových stránok mám pocit, ako by som sa vrátil do roku 1996,“ dodáva Macek. Ak sa sťahuje rozsiahlejšia aktualizácia, je podľa neho problém poslať aj mail s prílohou. Prešovská škola, kde pracuje, sa preto rozhodla, že internet cez Infovek 2 zruší a zaobstará si vlastný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies