Intenzívny dážď dvíha hladiny riek v Česku

NETKY.SK • 14 Júl 2016, 11:24 • 2 min
Intenzívny dážď dvíha hladiny riek v Česku

PRAHA - Silný dážď dvíha hladiny českých riek. Prvý povodňový stupeň dosiahla dnes juhočeská Blanica v Blanickom mlyne, kde hladina vody stúpla na 126 centimetrov.

slovakia

left justify in out

Meteorológovia vydali výstrahu pred výdatným a veľmi výdatným dažďom pre deväť krajov. Informoval o tom spravodajský server iDNES.cz.


Povodňová pohotovosť je v platnosti pre Juhočeský, Karlovarský, Plzenský, Pardubický a Stredočeský kraj a pre Kraj Vysočina, kde hrozí výdatný dážď.


V častiach Ústeckého, Libereckého a Královohradeckého kraja meteorológovia varujú pred veľmi výdatným dažďom.
Prvý povodňový stupeň už pred 03.00 h dosiahla juhočeská rieka Blanica na stanici Blanický mlyn, kde hladina vody prekonala hraničných 120 centimetrov.


Výstraha na povodňovú bdelosť a pohotovosť platí až do piatka 12.00 h a nie je vylúčené, že sa podľa aktuálnej situácie bude ešte upresňovať. V povodí Lužickej Nisy, hornej Jizery a na Kamenici čakajú hydrológovia vyhlásenie druhého povodňového stupňa, na rieke Smědá možno aj tretieho. Tieto rieky by mali kulminovať počas noci a piatka.


"Do dnešného rána napršalo za posledných 12 hodín väčšinou 5-15 milimetrov, nad 40 milimetrov spadlo na staniciach Třešť (okres Jihlava) a Straškov-Vodochody (okres Roudnice nad Labem). Celkovo najmenej zrážok je zatiaľ v oblasti Jeseníkov (do päť milimetrov)," uviedla podľa webového vydania denníka Mladá fronta DNES Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies