Inteligentní ľudia majú väčšie sklony k depresii, prečo je to tak?

NETKY.SK • 18 August 2015, 15:30 • 2 min
Inteligentní ľudia majú väčšie sklony k depresii, prečo je to tak?

LONDÝN - Viaceré štúdie uvádzajú, že ľudia s vyšším IQ oveľa častejšie upadajú do depresie alebo sú nespokojní s životom.

slovakia

left justify in out

Inteligentní ľudia majú totiž tendenciu pozerať sa na život v širšom kontexte, pričom ich zaťažujú základné otázky, točiace sa okolo ľudskosti a individuálnej existencie. Snažia sa nájsť zmysel v tomto absurdnom a chaotickom svete, ktorý nemôžu nejako ovládať, a to je dôvod ich smútku, informuje stránka treat-depression.com.

 

Ďalším faktorom je kontakt s inými ľuďmi. Inteligenti zvyknú stráviť pomerne veľa času o samote so svojimi myšlienkami, a preto sa socializujú menej ako obyčajní ľudia. Majú tak všeobecne menšie sociálne interakcie v porovnaní s priemerným človekom. To bráni ich emocionálnemu vývoju, pretože len zriedka dokážu nájsť niekoho, kto má podobné záujmy a myšlienky. Inteligentní ľudia sa tiež o život iných ľudí málokedy zaujímajú. Práve táto častá osamelosť môže viesť k smútku alebo depresie.

Nie všetci inteligenti sú za svoju múdrosť ocenení aj keď sa mnohým géniom podarilo dosiahnuť úspech a presláviť sa. Často sa cítia nedocenení, najmä keď vidia úspech (najmä v sociálnom aspekte života) u priemerných ľudí, čo ich môže demotivovať i zarmútiť.


Nevedomosť je blaženosť, ale chytrí ľudia dokážu veci zriedka ignorovať a trápia sa aj pre maličkosti. Ľudia s vyšším IQ sú tiež izolovaní od skupiny, čo možno vidieť napríklad na stredných školách. Bytosti s menším IQ sa zvyknú združovať vo väčších skupinách.


Nadpriemerne múdri ľudia si tiež môžu vyvinúť komplex nadradenosti, ktorý ich ego príliš posilní na to, aby dokázali byť šťastní v bežnom spoločenskom živote.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies