Intel zaplatí pokutu miliardu eur za porušenie pravidiel hospodárskej súťaže

NETKY.SK • 12 Jún 2014, 12:24 • 2 min
Intel zaplatí pokutu miliardu eur za porušenie pravidiel hospodárskej súťaže

BRUSEL - Všeobecný súd EÚ so sídlom v Luxemburgu dnes potvrdil pokutu vo výške 1,06 miliardy eur uloženú podniku Intel z dôvodu zneužitia svojho dominantného postavenia na trhu s procesormi x86 v rokoch 2002 až 2007. Ide o najvyššiu pokutu, aká bola kedy komisiou uložená jednému podniku za porušenie pravidiel hospodárskej súťaže.

slovakia

left justify in out

Európska komisia (EK) v máji 2009 uložila americkému výrobcovi mikroprocesorov Intel pokutu vo výške 1,06 miliárd eur z dôvodu, že v rozpore s pravidlami hospodárskej súťaže EÚ a Európskeho hospodárskeho priestoru zneužil svoje dominantné postavenie na trhu s procesormi x86.

 

Intel podal proti rozhodnutiu EK žalobu na Všeobecný súd EÚ. Navrhoval zrušenie tohto rozhodnutia alebo aspoň podstatné zníženie pokuty. Všeobecný súd rozsudkom z dnešného dňa zamietol žalobu a potvrdil rozhodnutie exekutívy EÚ.

 

Podľa EK Intel zneužíval svoje dominantné postavenie na svetovom trhu s procesormi x86 od októbra 2002 do konca roku 2007 tým, že uplatňoval stratégiu spočívajúcu vo vylúčení svojho jediného vážneho konkurenta, spoločnosti Advanced Micro Devices, Inc. (AMD), z trhu.

 

Komisia dospela k záveru, že Intel mal na trhu dominantné postavenie, pretože mal približne 70-percentný alebo väčší podiel, a že pre jeho konkurentov bolo mimoriadne zložité vstúpiť na trh a rozvíjať sa na ňom vzhľadom na nenávratnú povahu finančných prostriedkov, ktoré musia investovať do výskumu a vývoja, duševného vlastníctva a výrobných zariadení.

 

Vzhľadom na svoje silné dominantné postavenie bol Intel dodávateľom procesorov x86, ktorý bol nenahraditeľný, pričom zákazníci nemali inú možnosť, než pokryť časť svojich potrieb zásobovaním sa ním.

 

Podľa EK sa zneužitie vyznačovalo viacerými opatreniami prijatými Intelom voči svojim vlastným zákazníkom (výrobcom počítačov) a európskemu maloobchodnému predajcovi mikroelektronických počítačov Media-Saturn-Holding. Intel poskytoval zľavy štyrom hlavným výrobcom počítačov (Dell, Lenovo, HP a NEC) pod podmienkou, že od neho budú nakupovať väčšinu alebo prevažnú väčšinu svojej potreby procesorov x86. Intel tiež poskytol platby spoločnosti Media-Saturn podmienené tým, že bude predávať len počítače vybavené procesormi x86 od Intelu.

 

Podľa EK tieto zľavy a platby zaručili vernosť štyroch vyššie uvedených výrobcov a spoločnosti MediaSaturn, a významne znížili schopnosť jeho konkurentov konkurovať na základe vlastností svojich procesorov x86. Konanie spoločnosti Intel narušujúce hospodársku súťaž viedlo k obmedzeniu možnosti voľby spotrebiteľa a k nižším inovačným stimulom.

 

Všeobecný súd rozhodol, že na základe žiadneho z tvrdení predložených Intelom nemožno dospieť k záveru, že by uložená pokuta bola neprimeraná. Naopak, podľa súdu je táto pokuta primeraná. Všeobecný súd uviedol, že EK určila, že časť hodnoty predaja stanovená v závislosti od stupňa závažnosti porušenia, je päť percent, ktorá sa nachádza v dolnej časti stupnice, umožňujúcej stanoviť závažnosť porušenia až vo výške 30 percent. Navyše pokuta je vo výške 4,15 percenta ročného obratu Intelu, čo je hodnota, ktorá je nižšia než maximálna možná vo výške desať percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies