Intel kupuje podiel dvoch čínskych výrobcov čipov pre mobily

NETKY.SK • 26 September 2014, 10:21 • 2 min
Intel kupuje podiel dvoch čínskych výrobcov čipov pre mobily

PEKING, SAN FRANCISCO - Americký výrobca čipov Intel Corp uviedol, že zaplatí až 1,5 mld. USD za 20-percentný podiel v dvoch čínskych výrobcoch čipov pre mobilné telefóny.

slovakia

left justify in out

Ide o snahu dohnať trendy v segmente produkcie čipov pre smartfóny, v ktorom dominuje konkurenčná spoločnosť Qualcomm Inc. Intel získa podiel vo firmách Spreadtrum Communications a RDA Microelectronics od spoločnosti Tsinghua Unigroup, ktorá obe firmy vlastní. Spoločnosť Tsinghua Unigroup je spojená s čínskou vládou.

 

Intelu, ktorý je známejší svojimi čipmi pre osobné počítače, sa nedarí presadiť na trhu smartfónov a tabletov. Dohoda s Tsinghua Unigroup je prelomová v tom, že americkej polovodičovej firme poskytne väčšiu oporu na čínskom trhu čipov pre mobilné telefóny. Na druhej strane dvojica čínskych firiem vyrábajúca čipy získa podporu amerického polovodičového gigantu pri konštrukcii a vývoji čipov. Ide pritom o oblasť, ktorú čínska vláda považuje za mimoriadne strategicky dôležitú. 

 

"Rast odvetvia polovodičov sa stáva národnou prioritou Číny," uviedol vo vyhlásení Zhao Weiguo, šéf spoločnosti Tsinghua Unigroup. Intel svoj podiel získa prostredníctvom novovytvorenej holdingovej firmy, ktorá vlastní Spreadtrum Communications a RDA Microelectronics, uviedla Unigroup a dodala, že transakciu ešte musí schváliť vláda. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona