Integrovaný záchranný systém má veľké rezervy, treba ho reorganizovať

NETKY.SK • 20 August 2010, 11:49 • 2 min
Integrovaný záchranný systém má veľké rezervy, treba ho reorganizovať

Integrovaný záchranný systém má veľké rezervy, treba ho reorganizovať

slovakia

left justify in out

Nový minister vnútra Daniel Lipšic dnes po návšteve Vysokých Tatier konštatoval, že integrovaný záchranný systém na Slovensku má veľké rezervy a bude potrebná jeho reorganizácia. "Je to jedna z priorít rezortu vnútra, aby systém slúžil na to, na čo má," uviedol Lipšic.
      Zdôraznil, že príprava novej organizácie integrovaného záchranného systému by mala byť realizovaná ešte v tomto roku, neskôr sa bude na nej ďalej pracovať. Vytvorením novej organizácie by sa malo zamedziť chybám, pri ktorých umierajú ľudia. "Sú prípady, keď pošle 112 zdravotných záchranárov na Téryho chatu, kde sa záchrankou nedostanú," objasnil Lipšic. Problémom podľa neho je, že zložky integrovaného záchranného systému nemajú jedného veliteľa. Zdôraznil, že je potrebné to riešiť, aby systém pracoval rýchlo a presne. Jednou z možností je podriadiť civilnú ochranu hasičskému a záchrannému zboru.
      Minister sa pri svojej návšteve Tatier oboznámil aj s problémami Horskej záchrannej služby (HZS). "HZS zachraňuje v našich národných parkoch mnohé ľudské životy, často vo veľmi ťažkých podmienkach. Myslím si, že preto by mala mať podporu aj zo strany vlády," povedal Lipšic. HZS má požiadavky predovšetkým na výmenu výstroja a technického zabezpečenia. Lipšic uviedol, že sa bude snažiť presadzovať, aby HZS mala vytvorené kvalitné technické zázemie.
      Podľa neho je tiež dôležité vytvoriť v horskom prostredí ochranné pásma, ktoré by pri vzniku požiaru minimalizovali riziko, že oheň sa z lesa presunie až k ľuďom. "My musíme vymyslieť v krátkom čase projekt obmeny stavu vrtuľníkov, ktoré by boli určené na akcie hasičov, či na pátracie akcie, ide o menšie vrtuľníky," doplnil. Prikláňa sa skôr k forme lízingu na zakúpenie takýchto vrtuľníkov, keďže kvôli kríze nebude možné vynaložiť také množstvo finančných prostriedkov naraz.  
      Okrem toho sa minister oboznámil aj s lykožrútovou kalamitou vo Vysokých Tatrách, ktorá spôsobuje vyschýnanie stromov. To môže spôsobiť požiare a ohroziť tak nielen les, ale aj majetok i ľudské životy. "Preto sa už dnes snažíme na to myslieť a vytvárať preventívne opatrenia, aby keď vzniknú požiare, sme boli pripravení minimalizovať majetkové škody a straty na ľudských životoch," zdôraznil Lipšic. Podľa neho treba ľudský život chrániť v najvyššej možnej miere, aj na úkor ekológie. Dôležité sú však aj preventívne opatrenia, jednou z alternatív je informovanie ľudí o nebezpečenstve požiarov formou sms správ.
      Minister vnútra pri svojej dvojdňovej návšteve vo Vysokých Tatrách navštívil zložky Hasičského a záchranného zboru v Poprade, Okresné riaditeľstvá Policajného zboru v Poprade a Kežmarku, a tiež Horskú záchrannú službu, aby sa oboznámil s ich činnosťou a vybavením zložiek.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies