Integrovaný záchranný systém čaká podľa D. Lipšica zásadná reforma

NETKY.SK • 20 Január 2011, 08:15 • 2 min
Integrovaný záchranný systém čaká podľa D. Lipšica zásadná reforma

Integrovaný záchranný systém čaká podľa D. Lipšica zásadná reforma

slovakia

left justify in out

Nová koncepcia organizácie, fungovania a rozvoja integrovaného záchranného systému (IZS), ktorú dnes schválila vláda, predstavuje podľa ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH) zásadnú reformu záchranného systému, ktorý dnes vykazuje mnohé nedostatky. "Často prichádzalo k situáciám, keď zložky nevedeli komunikovať, lebo nepoužívajú rovnaké vysielačky. Zdravotná služba komunikuje na iných technológiách ako hasiči a policajti, chceme to zjednotiť," uviedol šéf rezortu.
Zjednotiť sa tiež majú koordinačné strediská záchranného systému. Príjem tiesňových volaní by mal preto v budúcnosti prebiehať na ôsmich koordinačných strediskách. Po takomto kroku by podľa Lipšica bolo v prípade technickej poruchy možné presmerovať hovory z jedného strediska na druhé. Podotkol, že by sa tak neopakovala pondelková (17.1.) situácia zo Žilinského kraja, kde došlo k výpadku tiesňových liniek.
Z operačného strediska by záchranné zložky zároveň mali vedieť lokalizovať prostredníctvom satelitnej navigácie volajúceho. Pilotný projekt takéhoto strediska sa začne testovať tento rok v Prešovskom kraji.
Novinkou má tiež byť informovanie ľudí v prípade prírodných katastrof ako povodne cez sms správy. Ako ozrejmil Lipšic, takúto správu by dostali všetci ľudia, ktorých mobil bude lokalizovaný v ohrozenej oblasti. Zamedziť tak chce spoliehaniu sa na zastarané technológie ako obecné rozhlasy.
Realizáciu koncepcie má umožniť nový zákon o IZS, ktorý má ministerstvo predstaviť v tomto roku. Nový systém by podľa Lipšica mal byť plne funkčný v priebehu niekoľkých rokov. Jeho zavádzanie by sa malo financovať z troch zdrojov, a to štátneho rozpočtu, eurofondov a z osempercentného podielu z povinného zmluvného poistenia motorových vozidiel. Koľko finančných prostriedkov si spomínané zmeny vyžiadajú, by malo byť známe po predstavení návrhu zákona o IZS.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies