Integrácia migrantov je na Slovensku zanedbávaná záležitosť

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 12:43 • 2 min
Integrácia migrantov je na Slovensku zanedbávaná záležitosť

BRATISLAVA - Integrácia migrantov z tretích krajín je na Slovensku zanedbávanou záležitosťou.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov štúdie MIPEX 2015, ktorá porovnáva úroveň migračných politík 38 rôznych štátov vrátane členských krajín EÚ sa Slovensko umiestnilo na 34. mieste. Na Slovensku skúmal Inštitút pre verejné otázky napríklad prístup k občianstvu, úroveň antidiskriminácie, prístup k zdravotnej starostlivosti alebo možnosť priviesť si do krajiny rodinných príslušníkov. MIPEX skúma 144 rôznych indikátorov migračných politík.

 

Podľa Thomasa Huddelstona, zástupcu inštitútu Migration policy group, ktorý štúdiu MIPEX zastrešuje, migranti sa na Slovensku stretávajú s problémami v rôznych oblastiach, napríklad pri hľadaní si práce, zabezpečení zdravotnej starostlivosti, vzdelania alebo pri politickej participácii, napríklad v oblasti vzdelávania u nás chýbajú podporné vzdelávacie programy pre deti migrantov. V oblasti politickej participácie majú cudzinci s trvalým pobytom právo voliť do orgánov obcí a VÚC, na druhej strane u nás neexistuje žiaden poradný orgán, ktorý by cudzincov zapájal do tvorby politík, ktoré sa ich dotýkajú. "Slovensko získalo v rámci štúdie MIPEX zo sto možných bodov 37," povedal Huddelston na dnešnej tlačovej besede. Slovensko je tiež podľa neho krajinou, kde sa cudzinci veľmi ťažko dostanú k možnosti prijať naše štátne občianstvo. Dĺžka čakania na udelenie občianstva dva roky je podľa štúdie jedna z najdlhších v Európe. V krajinách ako Poľsko alebo Česká republika sa podľa Huddelstona v integrácii migrantov situácia zlepšila. 

 

Podľa sociologicky Oľgy Gyárfášovej chýba v tejto oblasti na Slovensku aj dopyt. "Často počujeme aj z úst politikov argument, že Slovensko je len tranzitnou krajinou, preto ani nemusíme nejaké politiky rozvíjať, veď aj tak tu nikto nechce ostať," povedala. Otázkou podľa nej ale je, či nízky záujem migrantov o Slovensko nevyplýva práve z toho, s akými sa u nás stretnú podmienkami. Gyárfášová tiež poukázala na problémy migrantov pri hľadaní si zamestnania. Legislatíva týkajúca sa zamestnávania cudzincov je podľa nej neprehľadná, komplikovaná a fragmentovaná pre rôzne typy povolaní. "Pritom vieme, že práve zapojenie sa do trhu práce je jeden z najdôležitejších aspektov integrácie do spoločnosti," uviedla. 

 

"Migranti z tretích krajín predstavujú na Slovenku približne jednu tretinu všetkých cudzincov, zvyšné dve tretiny pochádzajú z únie," povedala Martina Sekulová z Inštitútu pre verejné otázky. Z celkového počtu populácie na Slovensku podľa nej teda migranti z tretích krajín predstavujú približne pol percenta. Problémom pri ich integrácii do spoločnosti je podľa Sekulovej u nás aj to, že migrácia a integrácia sú stále vykresľované ako otáznik a problém. "Migrácia je prínosom pre spoločnosť, či už v oblasti ekonomickej, kultúrnej alebo sociálnej. Práve prihlásenie sa k tejto hodnote by výrazne pomohlo pri formulovaní migračných politík," dodala. Najviac migrantov z tretích krajín na Slovensku podľa štatistík pochádza z Ukrajiny, Srbska, Ruska, Vietnamu a Číny. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona